Climaxi voert actie aan de Oostendse vloedlijn

De actievoerders en sympathiserende Oostendenaars waaronder Groen-volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt bij een duidelijk stijgend zeeniveau. © ML
Redactie KW

Zondagnamiddag voerde Climaxi, een organisatie die opkomt voor het klimaat en voor sociale rechtvaardigheid, een ludieke actie op een stormachtig Klein Strand in Oostende.

Gewapend met zomerse windschermen, strandstoelen en picknicktafels installeerden de zowat 30 actievoerders zich aan de vloedlijn van een door een noordwester windkracht 8 gegeseld Klein Strand om hun grieven aan een zeldzame wandelaar en een verdwaalde meeuw maar ook aan de media te verkondigen. “We staan natuurlijk positief tegenover de huidige klimaattop in Bonn. Maar daar blijft men tot nog altijd de stijging van de temperatuur met 2 graden Celsius als aanvaardbare norm hanteren zoals die in Parijs was afgesproken”, aldus woordvoerder Filip De Bodt.

Bij die stijging lopen Oostende, Antwerpen en wellicht ook Gent onder water

“Maar bij die stijging lopen Oostende, Antwerpen en wellicht ook Gent gegarandeerd onder water. Het water staat ons dus aan de lippen. Daarom doen we hier een oproep voor een echt klimaatbeleid. We zijn hier dus voor een waterstilstand.” Concreet pleit Climaxi voor goedkoper en beter openbaar vervoer, het optimaliseren van de korte keten zodat vissers en boeren betere prijzen voor hun producten krijgen, investeren in herbruikbare energie en meer fietspaden en een beter fietsbeleid.

(ML – foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier