Captatieverbod en recreatieverbod op kanaal Roeselare-Leie door blauwalgen

Blauwalgen of cyanobacteriën zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. © GF
Redactie KW

Er zijn blauwalgen aanwezig in het kanaal Roeselare-Leie. Dat blijkt uit de laboresultaten.

Blauwalgen of cyanobacteriën zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden toxische stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.

Ook het besproeien van gewassen kan gevolgen hebben, aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig kunnen blijven. Daarnaast kan de verstuivingswolk bij besproeiing ook hinderlijk zijn voor omwonenden. In totaal werd de aanwezigheid van drie potentiële giftige bacteriën in het kanaalwater bevestigd door de laboresultaten.

Risico’s uitsluiten

De Vlaamse waterwegbeheerder wil elk risico uitsluiten. Daarom komt er een captatieverbod voor wie het kanaalwater gebruikt voor het besproeien van landbouwgewassen of als drinkwater voor vee. Er mag wel nog water gecapteerd worden voor andere productieprocessen zoals bijvoorbeeld koeling of het maken van beton.

Daarnaast wordt ook elke vorm van zachte recreatie op het kanaal verboden. Het gaat dan onder meer over kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden, … Zwemmen in het kanaal is sowieso al verboden. Pleziervaart blijft wel toegelaten.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen niet zinvol

Het is erg moeilijk om te voorspellen hoelang de bacteriën in het water aanwezig zullen blijven. Dat is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming van het water. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is alvast niet zinvol.

De Vlaamse waterwegbeheerder en de Vlaamse Milieumaatschappij volgen de situatie op de voet en nemen regelmatig nieuwe stalen voor bijkomend onderzoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier