Buxusmot palmt ook kust en Westhoek in

Volgens de website van Natuurpunt worden buxusmotten ongeveer 4 cm groot en zijn ze daarmee een van de grootste micro-nachtvlinders. © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Sinds 2010 is in Vlaanderen de buxusrups te vinden, een exoot die het gemunt heeft op buxusplanten. Het beestje wordt ook al een tijdje waargenomen in onze provincie. De kust en de Westhoek bleven lang gespaard, maar gaan nu ook voor de bijl. “De buxusrups is onschadelijk voor de mens, maar kan nefast zijn voor de buxusplanten in de tuin.”

De buxusmot is een invasieve exotische nachtvlinder die meer en meer opduikt bij ons. Een invasieve exoot is een dier dat van nature niet bij ons te vinden is en schade kan veroorzaken.

Niet gevaarlijk voor de mens

“De buxusmot kwam ons land binnen via Antwerpen en West-Vlaanderen is de laatste provincie die wordt ‘gekoloniseerd’ door het diertje”, aldus Wim Veraghtert, wetenschappelijk medewerker bij Natuurpunt. “In Brugge en Kortrijk zijn er al langer rupsen gespot. In de Westhoek is het wat minder, maar in Poperinge zijn er gezien. Ook aan de Blankaart in Diksmuide werd de mot al waargenomen. Aan de kust zijn er verschillende meldingen geweest, maar vanuit bijvoorbeeld Oostende krijgen we nauwelijks iets binnen.” Volgens Wim Veraghtert wil dat niet zeggen dat de rupsen er niet zijn. “Niet iedereen die zo’n beestje in zijn tuin opmerkt, laat ons dat weten.”

De buxusrups is niet gevaarlijk voor de mens. “Maar als je het diertje laat begaan, dan vreet hij een volledige buxusplant weg. Zo’n plant kan zichzelf wel gemakkelijk herstellen, maar als de rupsen ze blijven kaalvreten, dan is dat nefast natuurlijk.” De buxusmot is gemakkelijk te herkennen. Volgens de website van Natuurpunt worden buxusmotten ongeveer 4 cm groot en zijn ze daarmee een van de grootste micro-nachtvlinders. Ze hebben witte vleugels met een donkerbruine rand. De rupsen van de mot worden tot 2 cm lang. “Ze zijn groen met donkere strepen op de zijkant”, aldus Natuurpunt.

Bestrijding

Er zijn verschillende manieren op de rups te bestrijden. “Je kan ze met de hand uit de struiken halen”, zegt Wim. “Dat is echter een tijdrovende onderneming, maar vanuit milieuoogpunt is dit de minst schadelijk. Ik heb al gehoord van mensen die ze met een hogedrukreiniger wegspuiten. Bij grote droogte lijkt me dat echter niet zo’n goed idee. Trouwens, de rupsen komen in golven. “Er zijn bestrijdingsmiddelen op de markt, maar zelfs de biologische producten zijn niet volledig onschadelijk” zegt Wim Veraghtert.

“Veel mensen zien de komst van de rups als een kans om hun tuin eens opnieuw in te richten. De buxus staat symbool voor de typische wat steriele Vlaamse tuin. Als die plant niet gesnoeid wordt, zoals bij ons meestal wel het geval is, dan kan de struik nuttig zijn voor de natuur. Er kunnen vogels een nest in bouwen en stuifmeel kan door de bijen worden opgepikt. Kleinere gesnoeide planten hebben die voordelen niet en kunnen bijvoorbeeld worden vervangen door lavendel en wilde bloemen.” Meer info over de buxusmot is te vinden op de website van Natuurpunt of via www.sosbuxusmot.be

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier