Burgerinitiatief ‘Oostkamp zwerfvuilvrij maken’ krijgt Oostkamp PR Award

© GS
Redactie KW

Jong CD& V heeft de Oostkamp PR Award zondag overhandigd aan het burgerintitiatief ” Oostkamp Zwerfvuil vrij maken”.

“De motivatie voor deze keuze is eigenlijk niet ver te zoeken. We zijn er ons bij Jong CD&V van bewust dat het zwerfvuil langs de Oostkampse wegen een groot probleem is en blijft. Als dit alles moet opgeruimd worden vanuit de gemeente kost dat de maatschappij zeer veel geld en de kans om de vervuiler op heterdaad te betrappen, is zeer moeilijk.”

“We kunnen er ons in Oostkamp meer dan gelukkig bij voelen dat we hier een burgerbeweging hebben. Ze heeft op eigen initiatief het heft in handen heeft genomen en gaat dag na dag op stap met de grijpstok en de witte vuilbakken”, legt uittredend voorzitter Jong CD&V Toben Braeckevelt uit. “We besloten al in het najaar van 2018 om aan deze burgers onze erkenning en dankbaarheid te tonen voor het werk dat ze leveren en hun inspanningen om Oostkamp mooier te maken voor alle inwoners en bezoekers.”

Het burgerinitiatief is iets meer dan anderhalf jaar geleden gestart door Anneleen Boonen en Jan De Baere. Zij wandelen bijna alle dagen met hun twee kleine kinderen door Ruddervoorde en konden de vuilnis langs de weg niet langer aanzien. Ze sensibiliseerden met hun enthousiasme heel wat andere burgers. Daaruit is een Facebookgroep gegroeid, waarin ze hun acties bekend maken en waarin ze inwoners willen warm maken om mee zwerfvuil op te ruimen. Ook een belangrijk doel is om het probleem meer onder de aandacht te brengen. De Facebookgroep ‘Oostkamp zwerfvuilvrij maken’ is ondertussen uitgegroeid tot een beweging van 230 vrijwilligers en kende een grote groei in het kader van de grote World Cleanup Day op 15 september vorig jaar.

Het burgerinitiatief wordt ondertussen gesteund door de gemeente die alle nodige materiaal ter beschikking stelt en sinds kort ook instaat voor de regeling van een verzekering voor de vrijwilligers. “We hebben de laatste tijd veel gesprekken gehad met de gemeente en de samenwerking is alsmaar beter geworden. We krijgen waardering van de burgemeester en schepen die meermaals de problematiek van het zwerfvuil op tafel leggen en oog hebben voor ‘Oostkamp zwerfvuilvrij maken'”, zegt Anneleen Boonen. “Ik wil benadrukken dat deze beweging niet alleen voor mezelf staat, maar voor een grote groep vrijwuilligers die dagdagelijks de baan opgaan om vuil op te ruimen. Deze prijs is dan ook voor iedereen die meewerkt aan de actie.”

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier