Bredene waarschuwt voor de bastaardsatijnrups

Redactie KW

Er zijn behoorlijk wat bastaardsatijnrupsen gesignaleerd in de duinengordel tussen strandposten 3 en 6 in Bredene.

Met het mooie weer van de voorbije dagen zijn er aardig wat bastaardsatijnrupsen aangetroffen in de duinengordel tussen strandpost 3 (Astrid) en strandpost 6 (Hippodroom) in Bredene.

Pas op voor de duindoornstruiken

Het contact met de brandharen van deze rups kan hevige jeuk, blaasjes , roodheid van de huid of irritatie van de ogen doen ontstaan. Wie in aanraking is gekomen met de brandharen van de bastaardsatijnrups, moet de huid goed spoelen met water. De klachten verdwijnen meestal na twee weken, tenzij iemand allergisch is. In dat geval moet direct een (huis)arts worden ingeroepen. Om zich te beschermen tegen de ongewenste effecten van de bastaardsatijnrups is het nodig om elk contact met de brandharen te vermijden. Mensen die duinwandelingen willen maken kunnen zich daarom het best zoveel mogelijk bedekken en voldoende afstand houden van duindoornstruiken.

De bastaardsatijnrups is de larve van een nachtvlinder en komt tijdens de lente voor op de spinsels in de duindoornstruiken, in duinvegetatie en op het strand. De bastaardsatijnrups kan je makkelijk herkennen aan zijn donkerbruine tot zwarte kleur. Hij heeft overal bosjes met lange geelbruine haren. Bovendien heeft hij over zijn lijf ook de kortere, zwarte brandharen met weerhaakjes en 2 rode wratten achter op z’n rug.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier