Boeren maken gretig gebruik van water Spillebad in Roeselare

08/08/18 om 12:28 - Bijgewerkt om 15:45

Zondag sloot het Spillebad definitief de deuren en daarmee ook een hoofdstuk af van de Roeselaarse geschiedenis. Het stadsbestuur wou iets nuttigs doen met het water en bekeek verschillende mogelijkheden.

Boeren maken gretig gebruik van water Spillebad in Roeselare

Landbouwer Ignace Verhelst haalt zwembadwater van het gesloten zwembad voor zijn serreteelt. (Foto SB) © STEFAAN BEEL

"De aanhoudende droogte van de voorbije weken is dramatisch voor de land- en tuinbouw. Daardoor rees het idee al snel om het Spillebadwater ter beschikking te stellen van de land- en tuinbouwers. Het probleem was echter de grote hoeveelheid chloor in het 1,3 miljoen liter water. Het chloorgehalte was tot drie keer te hoog om te gebruiken voor land- en tuinbouwdoeleinden zoals bijvoorbeeld het besproeien van gewassen", aldus het stadsbestuur.

Chloor verdwijnt uit water door onder andere beweging en beluchting. "Uit een zwembad is dat onder andere door de vele zwemmende en spelende mensen, maar ook door de glijbanen waardoor water gestuwd wordt. Sinds de sluiting van het Spillebad zondag heeft men de toediening van chloor stopgezet, maar de pompen laten draaien. Het water bleef daardoor in beweging en de beluchting zorgt voor verdamping van het aanwezige chloor."

Niet geschikt voor boom- en fruitteelt

Dagelijks nam men een waterstaal om het chloorgehalte te controleren. Dinsdagmiddag bleek het water de juiste kwaliteit te hebben om te kunnen inzetten.

"Het stadsbestuur heeft nu beslist om het water ter beschikking te stellen van de land- en tuinbouw, wat betekent dat land- en tuinbouwers aan het Spillebad water kunnen halen. Het Spillebadwater kan gebruikt worden voor akkerbouw, grasland en hoeveverwerking. Voor boom- en fruitteelt, glastuinbouw, substraatteelt en vollegrondgroenten is het water niet geschikt. Om alles organisatorisch vlot te laten verlopen, moet men contact opnemen met Marc Vanwalleghem, schepen voor Land- en Tuinbouw, via 0474 44 75 05", aldus nog het stadsbestuur.

Een van de boeren die er als de kippen bij was, is Ignace Verhelst. Hij heeft zijn landbouwbedrijf in de Kruisboommolenstraat in Beveren. "Ik heb dagelijks 100 à 150.000 liter water nodig in mijn serres, voor mij is het water uit het Spillebad een welgekomen geschenk", klinkt het.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!