Bizon uit Bellewaerde uitgezet in de natuur in Azerbeidzjan

"Bellewaerde zal, als officieel erkende dierentuin, blijven samenwerken met WWF en EAZA om verder Europese bizons te herintroduceren in de natuur, en zo een levensvatbare populatie uit te bouwen en de populatie van deze bedreigde diersoort in stand te houden", zegt woordvoerder van Bellewaerde An De Ridder. © TOGH
Redactie KW

De Europese bizon Ipolite werd geboren in 2015 in Bellewaerde. Vorige week begon zij aan een nieuw leven in het Shahdag National Park in het noorden van Azerbeidzjan.

De Europese Bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa en een bedreigde diersoort. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen de Europese bizons niet meer in de natuur voor in Europa. Dankzij verschillende kweekprogramma’s en herintroductieprojecten zijn er opnieuw ongeveer 4.400 Europese bizons wereldwijd in de natuur.

“Sinds 2012 neemt Bellewaerde actief deel aan het Europees kweekprogramma voor deze diersoort en zijn er al verschillende geboortes geweest in het park. In 2016 werden reeds drie Europese bizons uit Bellewaerde geherintroduceerd in de natuur in Roemenië”, zegt woordvoerder An De Ridder van Bellewaerde. “Europese bizon Ipolite is een vrouwelijke bizon, geboren op 5 juni 2015 in Bellewaerde. Samen met een aantal bizons uit verschillende Europese dierentuinen, is ze op dinsdag 14 mei vertrokken richting Azerbeidzjan. Afgelopen weekend werden de bizons losgelaten in een acclimatisatiezone van zo’n 10 hectare, waar ze een aantal weken zullen verblijven tot ze zich hebben aangepast en een sociale kuddestructuur hebben gevormd.”

Eenmaal de kudde deze zone heeft verlaten, zullen er geen menselijke tussenkomsten meer zijn. Dan maken de bizons deel uit van het natuurlijk ecosysteem in het 130.000 hectare grote Shahdag National Park, het grootste nationaal park van de Kaukasus, in het noorden van Azerbeidzjan. Om het natuurlijk gedrag van de kudde in kaart te brengen, zullen enkele vrouwelijke bizons een GPS-halsband dragen. “Bellewaerde zal, als officieel erkende dierentuin, blijven samenwerken met WWF en EAZA om verder Europese bizons te herintroduceren in de natuur, en zo een levensvatbare populatie uit te bouwen en de populatie van deze bedreigde diersoort in stand te houden“, besluit An De Ridder.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier