Biogasinstallatie riskeert monsterboetes voor geurhinder in Pittem

Een achttal omwonenden trok samen naar de Brugse rechtbank. © AFr
Redactie KW

De buren van biogasinstallatie Am-Power in Pittem eisen via de rechter een schadevergoeding voor jarenlange geurhinder. Het bedrijf nam naar eigen zeggen al heel wat maatregelen. “Maar geurhinder zal er altijd zijn. Dit is geen parfumerie.” Het openbaar ministerie eist zware geldboetes voor het bedrijf.

Sinds 2011 wekt het bedrijf Am-Power langs de Brugsesteenweg in Pittem elektriciteit op door middel van biogas. Het bedrijf beschikt over vijf grote vergistingskuipen waarin organisch afbreekbaar materiaal zoals aardappelschillen, mest en dierlijke resten composteren. Elke kuip heeft een capaciteit van 5.000 ton en produceert biogas waarmee vervolgens elektriciteit wordt opgewekt voor 15.000 gezinnen.

Talrijke pv’s als gevolg

Maar aan het groene verhaal zit een geurtje. Letterlijk dan, want zaakvoerder Stefaan D. moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor jarenlange geurhinder in de buurt. Volgens het openbaar ministerie maakten D. en zijn bedrijf zich jarenlang schuldig aan inbreuken op de milieuwetgeving met talrijke pv’s als gevolg. “Na elke vaststelling door de politie of de milieu-inspectie beloofde het bedrijf beterschap”, stelde de procureur. “Maar dat waren loze beloftes. De beklaagde is bijzonder laks en vertoont weinig goede wil. Hij lacht met het gerecht en de omwonenden.”

Volgens de procureur runde D. op andere locaties (Aalter en Beernem, red.) al gelijkaardige biogasinstallaties en zorgden die ook voor geuroverlast en juridische procedures. “Het enige wat wij nu nog kunnen doen, is meneer en zijn bedrijf zeer zware boetes opleggen.”

Extern milieucoördinator en geurdeskundige

Een exploitatieverbod vroeg het OM evenwel niet. Volgens de verdediging neemt D. de problemen wel degelijk ernstig. “Hij lacht er zeker niet mee”, stelde zijn advocaat Daniël Lust. “Mijn cliënt beseft zeer goed dat zijn bedrijf op gezette tijdstippen een overmatige geurhinder veroorzaakt en wenst zich hiervoor zeker te verontschuldigen. Bij de opstart van zijn bedrijf, dat nota bene gebeurde in samenwerking met de Gentse universiteit, heeft hij de geuroverlast onderschat. Hij is daarom continu bezig om na te gaan hoe hij de situatie kan verbeteren. Hij laat zich daarvoor bijstaan door een extern milieucoördinator en een geurdeskundige. En er is wel degelijk sprake van verbetering. Hij heeft daar honderdduizenden euro’s in geïnvesteerd. Maar een dergelijke biogasinstallatie is nu eenmaal geen parfumerie en zal altijd een geur verspreiden”, klinkt het.

Dat de zaakvoerder onze verzuchtingen ernstig neemt, geloven wij niet

“Bovendien liggen daar vlakbij ook nog twee varkensbedrijven. Ongetwijfeld komt de geuroverlast af en toe ook van daar. Wij hopen dat de boetes beperkt blijven, anders heeft mijn cliënt minder financiële ruimte om maatregelen te nemen.”

Lak aan de regels

Een achttal omwonenden trok samen naar de Brugse rechtbank om zich burgerlijke partij te stellen. Ze eisen een dwangsom van 1.000 euro per nieuw proces-verbaal tegen Am-Power en een schadevergoeding van 20 euro per week sinds hun klacht in 2013. “Dat geld is van ondergeschikt belang. Wij willen gewoon dat dit stopt”, zucht Daniël Vincke.

“Tijdens de prachtige zomerdagen die we hadden konden we niet genieten van onze tuin en met de ramen open slapen was ook niet mogelijk. Dat hij onze verzuchtingen ernstig neemt, geloven wij niet. Hij heeft lak aan de regels.” De uitspraak volgt op 3 oktober.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier