Bijna 500 leerlingen lopen mee in klimaatmars van Spes Nostra Kuurne

© BDV
Redactie KW

Dinsdag liepen honderden geëngageerde leerlingen van het Kuurnse Spes Nostra Instituut mee in hun eigen klimaatmars. Na afloop mochten ze hun eisen overhandigen aan het gemeentebestuur. De school en de gemeente Kuurne organiseerden de mars als compromis om niet te hoeven spijbelen.

Omstreeks 15 uur vertrokken zo’n 500 leerlingen van Spes Nostra Kuurne vanuit hun middelbare school richting het gemeentehuis van Kuurne voor hun klimaatmars. Toen de klimaatspijbelaars afgelopen maand het nieuws haalden, wekten die ook de interesse van de leerlingen van ‘t Spes in Kuurne maar echt toestemming om te gaan spijbelen voor het klimaat kregen ze niet.

“Wij hebben met onze school een compromis gesloten met de leerlingen”, vertelt directeur Renaat Vaes van Spes Nostra Kuurne. “De leerlingen die toch zouden spijbelen om te gaan betogen in de grote steden zouden herhalingslessen of herhalingstoetsen te wachten staan. Maar om hun stem tegen het klimaat toch te laten klinken, besloten we met de school op de dikke truien-dag zelf een klimaatmars te organiseren.”

Brave bordjes

In het klimaatgewoel lopen bijna alle leerlingen met brave bordjes met hun klimaateisen op richting gemeentehuis. Het meest uitdagende bordje is te vinden in de handen van de 14-jarige Jeroen Vanhansbeeck. Op zijn kartonnen bord prijkt de slogan ‘Uw Moeder’. “We mochten van onze leerkrachten geen discriminerende of seksistische uitspraken zetten”, vertelt hij. Of ‘Uw Moeder’ niet op het randje is? “Neen”, vindt hij. “Daarmee verwijs ik naar moeder aarde en het belang om haar te respecteren.”

Het bordje van Jeroen Vanhansbeeck was het meest uitdagende dat de Spessers mochten maken.
Het bordje van Jeroen Vanhansbeeck was het meest uitdagende dat de Spessers mochten maken.© BDV

De vier vriendinnen Eva Pieters, Luna Piepers, Lore Volckaert en Marilyn Herman wandelen niet met klimaatbordjes in hun handen maar met vier verschillende plantjes. “Die staan normaal achteraan in onze klas”, vertelt Eva. “We hebben ze meegenomen om onze lucht te zuiveren.”

Eva Pieters, Luna Piepers, Lore Volckaert en Marilyn Herman.
Eva Pieters, Luna Piepers, Lore Volckaert en Marilyn Herman.© BDV

Rond 15.30 uur eindigde de mars aan het gemeentehuis van Kuurne en luisterden de scholieren naar de speeches van hun schooldirecteur, burgemeester Francis Benoit (CD&V) en hun schepen van Klimaat Francis Watteeuw (SP.A). Daarna plantten ze hun bordjes met eisen in de voortuin van het gemeentebestuur. Wie om 5 voor 16 uur al wilde gaan lopen was eraan voor de moeite. Personeelsverantwoordelijke Frank Desmyter liet de scholieren pas gaan nadat ze nog drie keer met hem gezellig het klimaatlied van de school hadden gezongen. (Bert De Vriese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier