Beluchters moeten explosieve algengroei tegengaan aan Oostkaai in Ieper

Redactie KW

Er ontsproot de afgelopen dagen een sterke algengroei aan de Oostkaai in Ieper. “Ter hoogt van de jachthaven was de groei echt explosief. Door de afsterving ontstond een groene schuimlaag en blubber”, aldus Iepers milieuambtenaar Erik Marrecau.

“De algen ontstaan door de combinatie van warm weer, weinig neerslag, stilstaand water en een ongunstige noordenwind. De rottige geur is onaangenaam voor de mensen op de boten en de algen halen zuurstof uit het water, wat leidt tot vissterfte. Daarom installeerde de brandweer donderdagavond een beluchter in het water. De stad voegde vrijdag nog een beluchter toe.”

De algen zijn niet toxisch, zoals de blauwwieren. “De lokale kajak- en kanoclub hoeft dus niet te vrezen. Al is het natuurlijk niet aan te raden om in die aangekoekte blubber te zwemmen. De algen strekten zich uit tot aan de aan de Bellewaerdebeek ter hoogte van McBride. Ondertussen is de situatie al verbeterd door de beluchters. Ze blijven nog even in het water, afhankelijk van de evolutie en het weer.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier