Beernem verkozen tot ‘bijenvriendelijkste gemeente’ van 2017

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Beernem is dit jaar de ‘bijenvriendelijkste gemeente’ van Vlaanderen. Week van de Bij, een initiatief van het departement Omgeving, ging voor de derde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. Beernem volgt Beveren en Knokke-Heist op die de titel in respectievelijk 2016 en 2015 behaalden.

De 35 deelnemende gemeenten kregen afgelopen zomer allemaal het bezoek van een jury. Bij de beoordeling werd er rekening gehouden met de bewuste keuze voor bijenvriendelijk groenbeheer, het aanplanten van extra bomen, struiken en kruiden voor bijen en de communicatie om dit positief en zichtbaar in de kijker te zetten. Ook het ondertekenen van het bijencharter, de opmaak van een bijenplan en speciale extra inspanningen werden in rekening gebracht. De laureaten kregen een label met één, twee of drie bijtjes en uit die laatste groep werd de winnaar gekozen. Er zijn negen gemeenten die zich nu een driesterren-bijengemeente mogen noemen: Aalst, Beveren, Beersel, Bonheiden, Knokke-Heist, Roeselare, Torhout, Beernem en Genk.

Onder andere Brugge, Diksmuide en Izegem verdienden dit jaar twee bijen. De West-Vlaamse gemeenten die in 2017 één bij kregen en nog kunnen groeien in het project zijn Blankenberge, De Panne, Hooglede en Kortrijk. Al veertig gemeenten ondertekenden ondertussen het bijencharter, een initiatief van verschillende imkerfederaties die openbare besturen aanmoedigen om het decorgroen om te vormen tot bijenoases.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier