Baggerwerken Dikkebusvijver moeten aangespoelde grond uit Heuvelland verwijderen

18/05/18 om 16:58 - Bijgewerkt om 17:10

Eind deze maand start de Provincie West-Vlaanderen met de ruimings- en verdiepingswerken van de Dikkebusvijver in Ieper.

Baggerwerken Dikkebusvijver moeten aangespoelde grond uit Heuvelland verwijderen

De voorbereidende werken, onder meer op het bestaande bergingsbekken, zijn bijna volledig afgerond. En dus kunnen de eigenlijke baggerwerken van start gaan. De werken zijn nodig omdat grond uit Heuvelland in de vijver terecht komt via de Kleine Kemmelbeek. De Kleine Kemmelbeek kent een sterk verval van 35 meter op een afstand van 5 kilometer. Tijdens dit verval is er veel erosie: bodemerosie op de hellende percelen in het stroomgebied en beekoevers die geleidelijk afbrokkelen als gevolg van de erosieve kracht van het water in de waterloop.

Het ruimen van de vijver is nodig om de verschillende functies ervan te vrijwaren. Naast de drinkwaterwinning zijn dat recreatie en natuur. Daarnaast vormt de vijver ook een waterbufferfunctie: bij hevige regen kan het overtollige water in de vijver gehouden worden.

(EF)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!