Aziatische hoornaars nu ook in Rollegem en Ieper ontdekt

Een Aziatische hoornaar. © GF
Redactie KW

Woensdagavond verwijderde de Kortrijkse brandweer een nest Aziatische hoornaars in Rollegem.

Het nest was ongeveer zo groot als een meloen en zat onder het dak van een woning. Onderzoekers van de Gentse universiteit namen het daarna mee voor verder onderzoek.

De Aziatische hoornaar mag niet verward worden met de Europese hoornaar. Die laatste soort heeft rode poten en doet geen kwaad, terwijl de Aziatische soort (met zwarte poten) erom bekend staat honingbijenkasten binnen te dringen en de hele populatie bijen uit te moorden. De Aziatische hoornaar is dan ook driemaal groter dan een gewone bij.

Tientallen koninginnen vrij

In oktober vorig jaar werd er al een Aziatische hoornaar gevonden in Wevelgem, een maand later was dat het val in Poperinge. In de Westhoek ging het om een verlaten nest, waardoor aangenomen wordt dat er sindsdien tientallen koninginnen van de Aziatische hoornaar in de streek te vinden zijn. Als ze tenminste de winter hebben overleefd.

Het nest in Rollegem hing onder de dakgoot.
Het nest in Rollegem hing onder de dakgoot.© Foto Twitter Tom Adriaens

Dat dit zeker het geval is, werd begin juni duidelijk toen in Poperinge een Aziatische hoornaar werd gevonden. Deze week dan rukte de brandweer van Ieper uit naar de Palingbeek om een nest onschadelijk te maken en dus ook naar Rollegem. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier