Aziatische hoornaar gespot... én gevangen in Poperinge

01/06/18 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:10

Imker en voorzitter van de Poperingse Milieu- en Natuurraad (MINA) Jan Vandenbroucke uit de Boescheepseweg ving een Aziatische hoornaar in de omgeving van zijn bijenkasten.

Aziatische hoornaar gespot... én gevangen in Poperinge

Jan Vandenbroucke © MD

Het betreft de koningin van een soort reuzewespen. Meestal wordt die omschreven als zeer gevaarlijk voor het gewone bijenvolkje. "Ik had gisteren honing geslingerd en waarschijnlijk kwam deze onvoorziene gast kijken of er nog wat lekkers te vinden was. Voor mij is deze wespensoort geen onbekende. Al twee jaar geleden kon ik al gewone werkster-hoornaars vangen op de Schipvaarthoeve hier in Poperinge, waar ik teeltleider was. Maar deze koningin is nu toch uitzonderlijk! Ze is ruim 35 mm lang. Toevallig volgde ik deze week een bijen-event in Huldenberg waar ook deze wespensoort ter sprake kwam", vertelt Jan Vandenbroucke.

"Als imker moeten we wel alert blijven, maar niet panikeren. Wespen zijn wel roofinsecten en eten vliegen, muggen, rupsen, maar ruimen ook veel dode insecten op. Voor deze indrukwekkende verschijning hoeft de mens niet bang te zijn, maar het is wel aangeraden een voldoende afstand te bewaren voor deze 'lage brommer', zoals hij ook wel eens genoemd wordt. Vijand nummer 1 voor de bijen blijft zeker wel de varoamijt", aldus nog Jan Vandenbroucke.

(AHP-Foto MD)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!