Aviornis houdt vogelruilbeurs in Dentergem: “Voor het eerst zonder vogels met kleurmutatie”

Aviornis pakt zondag uit met een vogelruilbeurs in paardenmanege Kerstenburg. © Foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Zondag 23 september is de hoeve van Valère Vandekerckhove bij paardenmanege Kerstenburg het decor voor de 32ste editie van de vogelruilbeurs van Aviornis. Tussen 8 en 14 uur kan iedereen er terecht voor ruim 1.500 vogels van fazanten, eenden en kwartels tot ganzen, duiven en steltenlopers.

De uitbraak van pseudo-vogelpest ligt ondertussen al enkele maanden achter ons en de rust in Dentergem is teruggekeerd. “En dus kunnen we met een gerust gemoed onze 32ste ruilbeurs organiseren”, vertelt voorzitter Marc Vandewildemeersch. “Wat in 1986 klein begon, is uitgegroeid tot een evenement dat tot ver buiten de landsgrenzen bekend is. Het doel is liefhebbers van park- en sierwatervogels de mogelijkheid geven om vogels te ruilen of onverwante vogels aan te schaffen om aan bloedverversing te doen. Zo voorkomen we inteelt met als resultaat dat je mooiere en sterkere vogels kan kweken.”

Wettelijk erkende voetring

Op de beurs kan je straks naast fazanten, eenden en wilde duiven ook patrijzen, kwartels en pauwfazanten vinden. “In totaal ongeveer 1.500 vogels, verdeeld onder 50 soorten”, vertelt Marc. “Alle vogels zijn gekweekt en geringd met een wettelijk erkende voetring. Een veearts houdt toezicht op hun gezondheid. Wie hier vogels aanschaft, is zeker dat hij raszuivere gezonde vogels mee naar huis neemt.”

“Wie hier vogels aanschaft, is zeker dat hij raszuivere gezonde vogels mee naar huis neemt”

Een toch grote wijziging voor Aviornis is dat er vanaf dit jaar geen kleurmutaties onder de vogels meer toegelaten worden. “We hebben gezamenlijk beslist om die niet meer toe te laten”, beaamt Marc. “We werden opgericht met als doel mee te werken aan het in stand houden van in het wild levende park- en watervogels. Raszuiverheid is daarvoor een vereiste. Daarvoor financieren we in samenwerking met de KU Leuven zelfs DNA-programma’s. Al eerder werd beslist om geen advertenties van kleurmutaties meer in ons tijdschrift toe te laten. Zo hopen we dat de liefhebber zal aangespoord worden om weer raszuivere vogels te kweken. Het zal voor sommigen misschien wennen zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat dit de juiste keuze is. Daarom zijn er dit keer 1.500 en geen 3.000 vogels aanwezig.”

Bewijs inentingen

De West-Vlaamse tak van Aviornis bestaat uit 460 leden. “Lid worden kan door het betalen van 20 euro, waarbij je tweemaandelijks een tijdschrift betaalt. Iedereen is welkom op de beurs zelf, die gratis toegankelijk is. Je kan er ook inlichtingen over onze vereniging vinden en het boek ‘Watervogels houden, ‘t is een hobby’ kopen, een 900 bladzijden tellend werk van eigen makelij. Liefhebbers die aan de beurs willen deelnemen, moeten wel een bewijs kunnen voorleggen dat hun vogels werden ingeënt tegen de vogelpest, met uitzondering van watervogels en wilde duiven. Elk verhandeld dier wordt genoteerd, zodat we steeds de herkomst kunnen terugvinden.”

Vanaf 8 uur

Aviornis houdt jaarlijks meerdere bijeenkomsten en uitstappen. Toch blijft de vogelruilbeurs een van de grootste evenementen. “We mogen volk van heinde en ver ontvangen“, zegt Marc. “Met onze initiatieven willen we het publiek de nodige info verstrekken over onze doelstellingen, werking en geplande acties en dat op het vlak van de instandhoudingstaak. De beurs is toegankelijk voor alle liefhebbers en dat vanaf 8 uur. Ook belangrijk is dat een liefhebber zijn kooi niet mag delen met een andere liefhebber.”

Info: www.aviornis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier