Architect uit Heule ontwikkelt eerste ecologische kaswoning van ons land

Koen en Samia bouwen een kaswoning in Rekkem; tegen de zomer van 2018 wil het gezin verhuizen. © MPM
Redactie KW

In Rekkem verrijst volgend jaar de eerste ecologische kaswoning van ons land. Het idee komt van architect Koen Vandewalle (46) en zijn vrouw Samia Wielfaert (42). “Simpel gezegd bouwen we een houten woning met daarboven een glazen stolp”, klinkt het.

Een woning zonder gas-, water-, of elektriciteitsaansluiting. Nee, het is geen schrijnend scenario uit een arm dorpje ergens aan de andere kant van de wereld. Voor Koen Vandewalle, zijn vrouw Samia Wielfaert en de vijf kinderen, is het eerder een droom die werkelijkheid wordt. “Ik volgde een aantal jaar geleden een cursus bio-ecologisch bouwen”, vertelt Koen. “Die opleiding heeft mij zodanig getriggerd dat ik er meer mee wou doen.” Een kaswoning bestaat al in Zweden en Nederland. “Maar bij ons in België kennen we dit nog niet. Dat wordt dus een primeur.” Samia keek aanvankelijk raar op toen haar man met het idee op de proppen kwam. “Geen gas-, water-, en elektriciteitsaansluiting? Ik vond het maar niets, tot Koen het hele concept begon uit te leggen. Het is gewoon fantastisch.”

Geen kou

Een kaswoning, wat moeten we ons daarbij voorstellen? “We bouwen een super isolerende doos in hout met daarboven een glazen stolp“, zegt Koen. “In het glazen dak komen zonnepanelen en daarmee zullen we alles binnenin sturen. Gezien de woning goed georiënteerd is, zullen we ‘s winters geen koud hebben. En mocht het nodig zijn, kunnen we sowieso nog extra verwarmen via de warmtepomp. In de woning krijgt alles trouwens een functie. Functionaliteit primeert boven schoonheid. Als noodoplossing komt er wel een aansluiting op de elektriciteit. We zullen vooral proefondervindelijk moeten testen of de batterijen van de zonnepanelen genoeg elektriciteit leveren.”

“We slapen in de kelder, de koelste ruimte van het huis”

De woning krijgt geen klassieke opbouw. Terwijl de meeste gezinnen op de bovenste verdieping slapen, kiezen Koen en Samia voor de omgekeerde beweging. “Het terrein waarop we de woning bouwen, is hellend. Langs de ene kant worden twee verdiepingen opgetrokken en langs de andere kant drie. We slapen dus eigenlijk in de kelder, want dat is de meest koele ruimte van het hele huis.” Op de eerste verdieping komen de leefruimte en keuken, op de tweede verdieping worden bureaus ingericht. Koen kreeg de afgelopen maanden al heel wat vragen over zijn project. “Velen vragen zich af hoe we de woning zullen koelen, maar ook daarvoor is een bijzonder technisch systeem uitgedokterd. Bovendien werken we met ecologische isolatie die pas na tien uren warmte doorlaat.”

Herborist

Niet enkel de woning, ook het gezin wordt voor een stukje zelfvoorzienend. Samia is boekhoudster van beroep, maar volgt ook een opleiding tot herborist. “In onze nieuwe woning zal ik mij volledig kunnen uitleven, want tussen het houtskelet van de woning en de glazen stolp komt een soort serre waar ik kruiden kan telen. We planten er ook een vijgen- en appelsienboom en een moestuin. Buiten komt er een weide voor dieren en een zwemvijver.” Samia droomt er stiekem van om kookworkshops te geven in haar nieuwe woning: “Het is echt wel mijn bedoeling om zo veel mogelijk uit de eigen tuin te halen. Zal ik nooit nog naar de winkel gaan? Natuurlijk wel. We denken groen en zijn bezig met gezonde voeding, maar niet op het extreme af.”

Voor de kinderen Louis (8), Victor (10), Marie (15), Margeaux (16) en Maxim (20) betekent de verhuizing naar Rekkem een grote stap. “Maar ze zijn heel benieuwd”, zegt Samia. “Maxim is houtbewerker van opleiding en gefascineerd door de bouw van de woning. Ook de andere kinderen popelen om te verhuizen. Ze krijgen er een grote tuin om te ravotten en de zwemvijver vinden ze natuurlijk een geweldig idee.”

Paradepaardje

Voor Koen wordt de nieuwe woning zijn paradepaardje. “Vier keer per jaar zullen we onze woning openstellen. Ik wil duidelijk maken dat er veel mogelijk is. Zelfs bij rijwoningen zijn deze oplossingen een optie, op voorwaarde dat de woning goed georiënteerd staat.” Over enkele weken beginnen de werken. Eerst wordt de bestaande woning gesloopt en erna kan worden gestart met de bouw. “We hopen tegen de zomer van 2018 te kunnen verhuizen”, besluit het koppel.

(Nikita Vindevogel)