Agristo uit Wielsbeke tapt water uit de Leie voor productie

Filip Wallays van aardappelverwerker Agristo. © a-LOO
Redactie KW

In de strijd voor meer duurzaamheid gaat aardappelverwerker Agristo voor zijn nieuwe vestiging in Wielsbeke water gebruiken uit de Leie. Het West-Vlaamse bedrijf ging daarvoor een partnerschap aan met De Watergroep, die zal instaan voor de zuivering van het leiewater.

Om aan het grote waterverbruik te voldoen, is Agristo nv met De Watergroep tot een samenwerking gekomen. De Watergroep levert water aan Agristo dat meteen inzetbaar is in het productieproces. Om dit te realiseren, capteert De Watergroep water uit de Leie en waardeert het op tot de door Agristo gewenste kwaliteit.

Voor de realisatie van deze waterfabriek stelt Agristo een gedeelte van haar site ter beschikking aan De Watergroep, waarbij het waterbedrijf instaat voor de levering en de behandeling van het proceswater en de komende tien jaar er ook de exploitatie van de installatie verzorgt. De waterfabriek zal tot 200 m³/u leiewater innemen vanuit een watervangconstructie op de Leie om aan Agristo 115 m³/u water op maat van 2 verschillende kwaliteiten aan te leveren.

“Samen met De Watergroep willen wij investeren in een economisch én ecologisch gezond project”, aldus Kristof Wallays, COO bij Agristo. “Water is een grote uitdaging voor het milieu, met een daarbij horende financiële impact. Duurzaam waterbeheer is meewerken aan een duurzame toekomst. Door dit project wordt een economische en milieutechnische meerwaarde gecreëerd.”

De Leie is in het verleden ook altijd belangrijk gebleken voor de nijverheid en economie in het zuiden van West-Vlaanderen. Zo kende de regio van Kortrijk een rijke vlasindustrie die geënt was op de nabijheid van de rivier, die zelfs een tijdlang de bijnaam “Gouden Rivier” meekreeg.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier