A.A.P. Tuin en Ons Park krijgen 50.000 euro van minister Joke Schauvliege

© BELGA
Redactie KW

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft de laureaten van ‘Natuur in je Buurt’ bekend gemaakt. Twee West-Vlaamse projecten vielen in de prijzen: A.A.P. Tuin in Kortrijk en Ons Park in Dadizele.

De minister reserveerde in het kader van de projectoproep ‘Natuur in je Buurt’ 750.000 euro voor duurzame groenprojecten in Vlaanderen: 250.000 euro voor één Vlaamse laureaat en 350.000 euro voor zeven provinciale laureaten. Het gaat daarbij steeds om projecten die zorgen voor meer en/of beter groen dicht bij de mensen. In West-Vlaanderen worden twee projecten uit Kortrijk en Moorslede bekroond. Zij ontvangen elk 50.000 euro voor de concrete uitwerking ervan.

H”et project ‘A.A.P. Tuin’ in Kortrijk betreft de creatie van een groene oase als contrast met het stenige en industriële karakter van de onmiddellijke omgeving”, klinkt het bij de jury. “De stad Kortrijk legt in industriegebied een park aan met bijenvriendelijke bomen, struiken en bloemen; klein fruit; een rietveld; een insectenhotel en een zone voor klein vee. De stad realiseert dit in samenspraak met mix van interessante partners.” De professionele jury looft het innovatieve en co-creatieve karakter van het project. Samen met de omwonenden en werknemers werd een boeiend participatief traject afgelegd. Kortrijks schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) reageerde tevreden op de erkenning: “Een mooie bevestiging van onze inspanningen voor meer groen in de stad. Kortweg: Loon naar werken.”

In het project ‘Moorslede – Ons Park’ zullen zes stukjes groen in het dorpscentrum van Dadizele worden omgevormd en samengevoegd tot één geheel. “Ze grenzen aan elkaar, maar hebben op dit moment functioneel en qua beheer niets met elkaar te maken. De subsidie zal concreet dienen om een populierenbos van de Chiro om te vormen tot een meer divers speelbos. De grote betrokkenheid van de lokale partners is de sterkte van Ons Park”, aldus de minister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier