311 miljoen ton nieuw plastic per jaar en Bredene wil die vooral uit de zee houden

Kristof Derycke van de gemeentelijke technische dienst maakte het kunstwerk 'More Plastic than fish in the sea'. Op de foto herkennen we (vlnr.) : burgemeester Steve Vandenberghe, Kristof Derycke, schepen Erwin Feys, schepen Eddy Gryson, schepen Kristien Vanmullem en schepen Kristof Vermeire. © JRO
Redactie KW

Met de installatie ‘More plastic than fish in the sea’ aan het Paelsteenveld in Bredene wil het gemeentebestuur de aandacht vestigen op de problematiek van de vervuiling door plastic.

“Jaarlijks produceren we met z’n allen 311 miljoen ton nieuw plastic. Jaarlijks komt daar vijf ton van in onze zeeën en oceanen terecht. Dat leidt tot ernstige verontreiniging. Het is vijf voor twaalf”, sprak de burgemeester Steve Vandenberghe nog tijdens de onthulling van het kunstwerk vrijdagmorgen.

Bij de start van de Paasvakantie en het komende zomerseizoen werd het ‘Actieplan Bredene Plasticvrij/-arm’ opgesteld en wil zo het goede voorbeeld geven aan de rest van Vlaanderen. Het actieplan omvat 24 punten waaronder workshops en lezingen door experten in de plastic vervuiling en circulaire economie. Daarnaast zal het gemeentebestuur ook artistieke projecten aanwenden om het probleem onder de aandacht te brengen.

Probleemzones monitoren

Het zal nationale en internationale campagnes ondersteunen door het leveren van opruimmaterialen of door de campagnes te promoten. Ook de invoering van statiegeld wil het gemeentebestuur verder blijven ondersteunen. Evenementen zullen in de toekomst plasticvrij zijn en de gemeente zal de probleemzones waar vaak afval wordt gedumpt beter monitoren.

“De acties in dit actieplan zijn slechts een aanzet, bijkomende acties sluiten we niet uit. We blijven met Bredene op zoek naar nieuwe, innoverende acties tegen plastic, zowel in binnen- als in het buitenland”, aldus de burgemeester.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier