Meer groene energie dankzij de storm

© www.jupiterimages.com/unlimited
Redactie KW

De storm heeft de afgelopen dagen lelijk huis gehouden in onze provincie. Tal van gebouwen en installaties liepen schade op. Toch zijn er bij zo ‘n storm ook een aantal voordelen. Zo produceren windmolens tot vier keer meer energie dan normaal. Voor de West-Vlaamse groene energieproducenten mag het dus af en toe eens flink stormen.

De storm van de afgelopen dagen is een opsteker voor de producenten van groene stroom. Dat beaamt ook Electrawinds in Oostende. “De laatste drie dagen hebben we storm gehad waardoor we 3x meer productie hadden dan normaal. Voor ons waren dat drie supergoeie dagen waar de productie beter was dan verwacht”, zegt Koenraad Slabbinck.

Dus hoe harder het waait, hoe meer vermogen een windturbine produceert. Al is dit niet eindeloos. Ook de verbruiker kan op lange termijn mee profiteren. “Mocht het alle dagen stormen zoals deze week, dan zouden wij natuurlijk veel meer produceren ongeveer vier keer meer dan gemiddeld op een jaar. En omdat de kosten vast zijn, zou er toch wel een invloed moeten zijn op de prijs aan de verbruiker”, besluit Koenraad Slabbinck.

Windturbines schakelen zichzelf uit

In Izegem stonden deze 2 windmolens langs het kanaal Roeselare-Leie gisteren stil. Net omdat het zo hard waaide. Bij windsnelheden van boven de 90 km/u wordt zo’n turbine onstabiel en schakelt die meestal zichzelf uit. Elke windmolen analyseert voortdurend zelf, hoe zich het best te positioneren om de maximale windenergie te kunnen produceren.

Meer groene energie dankzij de storm

Bekijk hier de reportage

(M.F./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier