KW verkent Westtalent (40/42): Grafgravers uit euhm, West-Vlaanderen

Redactie KW

Op 1 november werd de eerste voorronde van het tweejaarlijkse provinciale muziekconcours Westtalent weer op gang getrapt. Dat gebeurde door zeven bands in JH Comma in Brugge. KW.be checkt in aanloop naar de finale van 30 november in Brugge alle bands, van nr 1 tot 42. Vandaag: Grafgravers.

Wie zijn dat?

Wouter Lierman (MC Connard), Robin Greuel (MC RobinOed), Quint Maes (MC Que), David Vandenbussche (DJ King D), Sam Durnez (MC Samoerai) en Arne Deloffers (MC Vorre). Renaat Vandecasteele aka MC Renegade staat momenteel op non-actief. Ze wonen in verschillende steden in West-Vlaanderen en enkelen in Gent. Hun uitvalsbasis is voornamelijk Gent (en Diksmuide).

Wat spelen die?

Hiphop/Boombap rap.

Vanwaar die naam?

“Grafgravers staat voor het opgraven van het graf van hiphop. Missie: hiphop te doen heropleven in zijn volle glorie. Het is ook een verwijzing naar het ‘diggen’ naar vette platen (en samples).”

Wat bracht hen samen?

“De groepsleden zijn een mix van verschillende vriendengroepen (en steden), de meesten kenden elkaar al via via, enkelen waren al deel van het collectief (lees: label) van Phatmark. Een gedeelde passie voor boombap hiphop en voor het schrijven van teksten bracht ons samen.”

In welke voorronde?

Café De Zwerver, Leffinge, vrijdag 15 november.

Alloo, concurrentie?

Ze nemen het op tegen Audience in the Street, Birdman of Alkatrash, The Glücks, St. Grandson, Atomic Vulture en T33.

Aantal fans op Facebook? 973 stuks.

Ons verdict?

Ontdekking van deze jaargang van Westtalent. Dergelijke ruime hiphopcollectieven zijn, zeker in onze provincie, op de vingers van één hand te tellen en als die dan nog eens bevolkt wordt door een stelletje klasbakken, dan speel je de concurrentie al gauw op een hoopje. Grafgravers zweren bij de meer oldskool eighties en nineties hiphop van A Tribe Called Quest, Blackalicious, Pete Rock en Guru en DJ Premier, maar doet ook denken aan de zelfrelativerende, plezierige sound van pakweg Ugly Duckling of Jurassic 5. En da’s een verademing: een variatie in stijlen, in stemmen, in snelheid, in ritme, en een exquise deejay achter de decks – en scratchsolo’s goat ie wok brieng’. We schatten de kans klein in dat Grafgravers op termijn de nieuwe Hof van Commerce wordt en entertainmentprogramma’s als Café Corsari kan gaan afdweilen – daarvoor zijn ze iets te puur – maar een prominente plaats in de Belgische scene lijkt nu al gereserveerd. (****)

Grafgravers voe je fretter!

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier