Jeugdploeg KM Torhout wint befaamd voetbaltornooi in de VS

De succesrijke KM-delegatie: v.l.n.r. Marcin Del'haye, Lukas Degryse, Luka Deprez, Benoit Hondekyn, Senne Moerman, Robby Bollaert, Jaron Vuylsteke, Stan Delhaye, Bert Bolle en begeleider Bjorn Del'haye. © Foto JS
Johan Sabbe

Voetbalclub KM Torhout heeft de voorbije dagen met een ploeg van 13- en 14-jarigen internationaal geschiedenis geschreven. Het team nam deel aan de befaamde USA Cup in de stad Blaine in de staat Minnesota in de Verenigde Staten en won op sublieme wijze de finale bij de U14.

De negen KM-jeugdspelers, begeleid door initiatiefnemer Bjorn Del’haye en coach David Eeckloo, werden ter plaatse aangevuld met zes Amerikaanse leeftijdgenoten. Ze namen als allereerste Belgische team deel aan de USA Cup. In dat tornooi strijden – over alle categorieën heen – jaarlijks zo’n 16.000 spelers uit meer dan twintig landen voor de zege. Ze doen dat op liefst 54 voetbalvelden. De West-Vlamingen verbleven in de typische studentenkamers van de Universiteit van Minnesota.

De spelers keren op 23 juli naar Vlaanderen terug: Marcin Del’haye, Lukas Degryse, Luka Deprez, Benoit Hondekyn, Senne Moerman, Robby Bollaert, Jaron Vuylsteke, Stan Delhaye en Bert Bolle.

Teruggevochten tot 3-3 en winst in de verlengingen

De American dream van de Torhoutenaren dreigde bij de start helaas open te spatten, want door problemen met de heenvlucht arriveerde de groep een dag later dan verwacht in Blaine. En dus werd er met slaaptekort en kleine oogjes aan de eerste wedstrijd begonnen. De teamspirit zat er gelukkig wél in en de openingsmatch werd – tegen de verwachtingen in – gewonnen. Dat gaf het KM-team vleugels. Gevolg: de West-Vlamingen leden geen enkele verlieswedstrijd en behaalden logischerwijze een plaats in de finale.

De finalematch leek jammer genoeg op zilver voor de Belgen te zullen uitdraaien, want ze keken in de tweede helft tegen een 1-3 achterstand aan tegen de andere finalist, de Mayas Soccer Academy uit Chicago. Toch slaagden ze er in extremis nog in om terug te vechten tot 3-3 en bij bloedhete temperaturen van 30 tot 35 graden verlengingen af te dwingen. In die verlengingen scoorden ze het winnende doelpunt: 4-3. Meteen tornooiwinst bij de U14 en uiteraard euforie in het kwadraat.

Officiële uitnodiging dankzij Bjorn Del’haye

De KM-spelers hadden het VS-avontuur te danken aan Bjorn Del’haye. “Vijf jaar geleden verhuisde mijn zoon Marcin van Dosko Beveren naar KM Torhout”, vertelt hij. “Enkele maanden later werd ik door mijn werkgever Cargill, een Amerikaans agro-industrieel concern, gevraagd om drie jaar in Minnesota te werken, waar we gingen wonen. Met spijt in het hart moesten we KM Torhout dus vaarwel zeggen. Eenmaal in de VS, sloot Marcin zich aan bij de voetbalploeg Fusion, waarmee hij kampioen van Minnesota werd. De staat Minnesota telt ongeveer evenveel inwoners als Vlaanderen. Hij nam met zijn team ook deel aan de genoemde USA Cup, het grootste voetbaltornooi van de VS. Na onze terugkeer in België bleven we contact houden met de tornooidirectie en wat startte als een wilde droom, werd na ruim een jaar werkelijkheid.”

Bjorn ontving vanuit Amerika een officiële uitnodiging voor KM om als eerste Belgische team deel te nemen aan het befaamde tornooi en dit in navolging van ploegen uit andere Europese landen zoals Noorwegen, Duitsland, Spanje en Nederland. Het team van de negen KM-voetballers werd aangevuld met zes lokale spelers van Fusion, waarmee Marcin destijds voetbalde. En zie: KM kwam, zag en… overwon! De hulde tijdens de groots opgezette prijsuitreiking mocht er zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier