Indrukwekkend Torhouts speelbos heet Torwoud

Bij het nieuwe speelbos bevindt zich een natte zone waar de kinderen honderduit kunnen ravotten. © Foto JS
Johan Sabbe

Zaterdag werd in Groenhove het nieuwe, avontuurlijke Torhoutse speelbos geopend met in de directe omgeving waterpartijen, een vlonderpad over het bufferbekken en een speelheuvel. Het uitzicht is indrukwekkend en de realisatie zonder twijfel een troef voor de jeugd.

Het speelbos bevindt zich op de hoek van de Kersouwkensstraat en de Bosdreef, vlakbij de ingang van het Dienstencentrum Groenhove. Het project werd verwezenlijkt en gefinancierd door het stadsbestuur, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de provincie West-Vlaanderen. Onder aanvoering van schepen van Leefmilieu en Natuur Elsie Desmet had er nauw overleg plaats tussen die verschillende instanties.

Avontuurlijk speelbos en tegelijk bufferbekken

Tijdens de druk bijgewoonde openingsplechtigheid zaterdagnamiddag werd door titelvoerende burgemeester Hilde Crevits en waarnemende burgemeester Kristof Audenaert de naam van het speelbos onthuld: Torwoud. Er zijn ook een labyrint met boomstammen, extra spelelementen, een natte speelzone en bos- en graspaden voorzien. Zo krijgen de kinderen en hun ouders of begeleiders de kans om in de vrije natuur te ravotten, dingen te ontdekken en elkaar te ontmoeten. Ideaal voor de jeugdbewegingen.

“Dit is het resultaat van een geïntegreerde aanpak voor het aanleggen van een gecontroleerd overstromingsgebied enerzijds en een speelbos anderzijds”, aldus schepen Desmet. “Zo was het mogelijk om een speelheuvel te voorzien en een natte speelzone aan te leggen, wat spelprikkels voor kinderen oplevert. De realisatie kadert binnen de uitvoering van het landinrichtingsproject Groenhove Vrijgeweid.”

Betaald door Vlaanderen, provincie en stad

De provincie stond in voor de financiering en de realisatie van alle grondwerkzaamheden en constructies, in totaal voor 265.000 euro. Het bufferbekken kan op piekmomenten een volume van zo’n 15.000 kubieke meter water bergen.

De VLM stond in voor de recreatieve inrichting. Alleen de resterende beplanting moet nog aangebracht worden. Daarvoor is het wachten tot de geschikte plantperiode van oktober tot en met februari. De Vlaamse Overheid (70% subsidies voor de landinrichting) en de stad (30%) financierden de genoemde recreatieve inrichting, in totaal goed voor een bedrag van 255.000 euro.

Samen met de plaatselijke scholen werd er een passende naam voor het speelbos gezocht. Het vijfde leerjaar van vrije basisschool Sint-Henricus (intussen het zesde leerjaar) bracht de naam aan die de meeste stemmen kreeg: Torwoud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier