Huisartsenwachtpost Houtland vanaf eind maart in Torhout operationeel

In dit huurhuis in de Sint-Rembertlaan zal de huisartsenwachtpost op 29 maart 2019 operationeel worden. © Foto JS
Johan Sabbe

Het heeft meer voeten in de aarde gehad dan gedacht, maar op 29 maart 2019 is het zover: dan wordt de huisartsenwachtpost Houtland operationeel. Eerst nog in een huurhuis in de Sint-Rembertlaan in Torhout en vanaf eind 2019 in de geplande nieuwbouw een eindje verderop.

Het doel van de wachtpost is het organiseren van de weekendwachtdienst voor de huisartsen uit de eerstelijnszone Houtland-Polder. Telkens vanaf vrijdagavond om 19 uur tot en met maandagochtend om 8 uur zullen de bewoners van Torhout, Groot-Kortemark, Koekelare, Groot-Ichtegem, Oudenburg en Gistel er terechtkunnen voor niet vooraf te plannen medische zorg.

Starten in een huurwoning nabij het ziekenhuis

De wachtpost – met huisarts Joost Blontrock uit Gistel als voorzitter – komt tot stand dankzij de intensieve samenwerking tussen het Sint-Rembertziekenhuis, onderdeel van AZ Delta, en de Huisartsenkring Houtland. “Dit project beantwoordt volledig aan de toekomstvisie inzake niet-planbare zorg”, aldus dokter Blontrock. “De wachtpost zal in een eerste fase – vanaf de start op 29 maart – gehuisvest zijn in een huurwoning in de Sint-Rembertlaan 15, vlakbij het ziekenhuis.”

De betrokken huisartsen hopen dat de wachtpost eind 2019 zijn definitieve bestemming zal krijgen in de nieuwbouw aan de andere zijde van het ziekenhuis, op de plaats die de Torhoutenaren kennen als de grond waar vroeger het huis Lecomte stond. De bouwwerkzaamheden voor dat moderne complex starten kort na Nieuwjaar, met name op 19 januari.

De geplande nieuwbouw in de Sint-Rembertlaan zou tegen eind 2019 klaar moeten zijn.
De geplande nieuwbouw in de Sint-Rembertlaan zou tegen eind 2019 klaar moeten zijn.© Foto JS

Per weekend in totaal zeven huisartsen present

Dankzij de uitstekende ligging van de wachtpost net naast de dienst Spoedgevallen van het ziekenhuis en dankzij de intensieve samenwerking met het AZ Delta zou er een optimale zorg voor de patiënt georganiseerd moeten kunnen worden. “Per weekend zullen er in totaal zeven huisartsen in de wachtpost actief zijn”, legt Joost Blontrock uit. “Die zullen elkaar uiteraard afwisselen. Overdag zullen tussen de vrijdag om 19 uur en de maandag om 8 uur altijd een zittende huisarts en een rijdende huisarts beschikbaar zijn. ‘s Nachts is er een arts van permanentie voor zowel consultaties als huisbezoeken. Voor de wachten tijdens de week blijven de patiënten een beroep doen op hun eigen huisarts.”

Ter plaatse gaan of bellen naar het nummer 1733

Om de wachtpost telefonisch te bereiken, zal de patiënt gebruikmaken van het nummer 1733. Dankzij de dispatchingservice van de overheid zou op basis van elke specifieke oproep de meest geschikte medische interventie moeten plaatsvinden. Dat kan een bezoek aan de wachtpost of de dienst Spoedgevallen zijn, of een bezoek aan huis, of een dringende MUG-interventie. De patiënt kan uiteraard ook rechtstreeks naar de wachtpost gaan. Om de zorg voor iedereen toegankelijk te maken, zal er met het zogenoemde derdebetalerssysteem gewerkt worden.

De huisartsenwachtpost zal een werkingsgebied van een kleine 80.000 inwoners bedienen met een maximale aanrijtijd van in principe minder dan een halfuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier