Heemkundige Raf Seys (83) uit Koekelare overleden

Redactie KW

In Koekelare is Raf Seys op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was een van stuwende krachten achter de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers, onder meer bekend van de fameuze cahiers. Het honderdste nummer ervan – dat in 1982 verscheen – werd aan hem gewijd.

Raf Seys was een bekend heemkundige in onze provincie. Hij was een van de West-Vlamingen die in 1963 de Orde van ‘t Manneke uit de Mane nieuw leven inblies. Hij was ook medestichter van de Guido Gezellegenootschap en maakte ook naam met een boek over Käthe Kollwitz in Vlaanderen. Het boek werd gretig vertaald, niet alleen in het Duits maar ook in het Engels, het Russisch en zelfs in het Noors.

Raf Seys was gehuwd met Astrid Provoost, die in 2003 overleed.

Hij laat al zijn bezittingen na aan de gemeente Koekelare, op voorwaarde dat de gemeente jaarlijks een culturele prijs naar zijn naam genoemd, uitreikt. Op eigen verzoek is er geen afscheidsplechtigheid en wordt zijn as verstrooid in de buurt van De Peene in Frans-Vlaanderen. Daar was wijlen Raf Seys goed thuis. Hij was een van de organisatoren van de ‘Zwijgende Voettocht’ waarbij de Slag van de Peene werd herdacht.

(RW, foto RW)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier