Wrakken in Noordzee worden automatisch erfgoed vanaf 100 jaar

Redactie KW

Dat heeft de federale regering vrijdag beslist op voorstel van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld). Die kwam de wetgeving vrijdag toelichten in Antwerpen tijdens het openingsmoment van de expo ‘Ons Maritiem Erfgoed’ in het Natiënhuis.

In het Belgische deel van de Noordzee liggen minstens 350 wrakken op de bodem, vooral uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Momenteel zijn slechts elf daarvan erkend als erfgoed. “Ze vertellen een donkere bladzijde uit onze Europese geschiedenis”, zegt De Backer. “Maar het is wel een donkere bladzijde, uitgevochten op onze Noordzee, die mee bepaald heeft hoe onze samenleving er vandaag uitziet. Daarom is het zo belangrijk die herinneringen te koesteren en te beschermen.”

Beschermen tegen beschadigingen of plunderingen

De nieuwe wetgeving moet wrakken beter beschermen tegen beschadigingen of plunderingen. Ze blijven toegankelijk voor bijvoorbeeld duikers, maar er is een verbod op activiteiten of werken die het wrak kunnen schaden, zoals ankeren, lijnvissen of dreggen.

De ligging ervan komt ook op zeekaarten te staan. Wrakken die minder dan 100 jaar oud zijn, zoals die uit de Tweede Wereldoorlog, kunnen dan weer door de staatssecretaris zelf gelijkgesteld worden met cultureel erfgoed onder water.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier