WOI-munitie stuurt heraanleg Hill 60 in Ieper in de war

Redactie KW

De herinrichting van Hill 60, een site uit de Eerste Wereldoorlog in Zillebeke, wordt bijgestuurd.

Aanleiding is de te grote aanwezigheid van onontplofte munitie in de grond. Dat laat de provincie West-Vlaanderen, de grootste investeerder van de heraanleg, donderdag weten.

De provincie West-Vlaanderen heeft, na onderling overleg met de Commonwealth War Graves Commission, Toerisme Vlaanderen, het Agentschap Onroerend Erfgoed en de stad Ieper, beslist de herinrichting van de WOI-site Hill 60 nabij Ieper bij te sturen. Het was de bedoeling om een traject uit te werken met vlonderpaden, maar dat zal nu beperkt blijven tot één vlonderpad. Het pad zal de nieuwe parkeerplaats met de oude parkeerplaats ter hoogte van het monument verbinden, via een nieuw aan te leggen uitzichtpunt.

Mogelijk gevaarlijke munitie in ondergrond

De partners zijn daartoe gedwongen na een grondscan die potentieel gevaarlijke munitie in kaart bracht. De resultaten van het onderzoek wezen op een zeer grote aanwezigheid van onontplofte munitie, veel meer dan aanvankelijk gedacht. De provincie wou bijgevolg geen enkel risico nemen.

Het weghalen van de munitie is voorlopig geen oplossing. Dat zou een meerkost met zich meebrengen van 150.000 euro. De werken maken deel uit van een groter project dat enkele WOI-sites moet heropwaarderen. Het gaat om Hill 60, The Bluff nabij de Palingbeek en de Kemmelberg. Alles samen gaat het om een investering van 1,2 miljoen euro.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier