Wandel-, fiets- en fotoboek gidst je in de voetsporen van Stijn Streuvels

Noël Maes, Johan Roelstraete en Luc Soens, auteurs-samenstellers van het nieuwe boek, bij het grafmonument van de ouders van Guido Gezelle: De 90-jarige Streuvels kwam dit monument voor zijn grootouders in 1961 zelf onthullen. © LOO
Redactie KW

In zijn boek ‘Heule’ beschreef Stijn Streuvels in 1972 het dorp van zijn jeugd. Wat blijft er nog over van het door hem geschetste dorpsbeeld? Het boek ‘Kijken naar Heule, het dorp van Streuvels’ dat binnenkort verschijnt, geeft een antwoord op die vraag. Dat gebeurt door middel van vijf wandelingen en één fietsroute, met daarbij heel veel oude én nieuwe foto’s.

Door Noël Maes

Initiatiefnemer en uitgever van het boek is de heemkundige kring Langs d’Heuleboorden. Die kende een absoluut hoogtepunt met het monumentale boek ‘Heule 1111-2011’ over de geschiedenis van de gemeente. “Het boek kende een onverwacht groot succes”, zegt (uittredend) voorzitter Johan Roelstraete. “Het was in een wip uitverkocht en meer dan zeven jaar later is er nog altijd vraag naar. Het nieuwe boek vervangt dit boek natuurlijk niet. Het brengt eigenlijk wel heel wat aanvullingen. Al wandelend en fietsend leer je alle heemkundige aspecten van ons dorp kennen.”

Een gezond boek…

Het boek krijgt als titel ‘Kijken naar Heule, het dorp van Streuvels”. De in Heule geboren Streuvels is zowat de gids door het boek. In zijn boek ‘Heule’ – hij was toen al 81 jaar – beschrijft hij in 1942 kleurrijk en haarfijn zijn geboortedorp. De beschrijvingen van de wandelingen in het boek zijn dan ook doorspekt met fragmenten van Stijn Streuvels zelf. De publicatie dit jaar is bovendien een mooie hommage aan de auteur, want op 15 augustus zal het precies 50 jaar geleden zijn dat hij overleden is.

Enkele van de meer dan 250 oude en nieuwe foto's uit het boek. Een nostalgisch straatbeeld van de Izegemsestraat in Heule-Watermolen met de stenen brug rond 1900 én nu, bijna 120 jaar later.
Enkele van de meer dan 250 oude en nieuwe foto’s uit het boek. Een nostalgisch straatbeeld van de Izegemsestraat in Heule-Watermolen met de stenen brug rond 1900 én nu, bijna 120 jaar later.© repro-NOM

Het nieuwe boek richt zich zeker niet enkel tot liefhebbers van geschiedenis. “Het is zelfs een gezond boek”, zeggen de initiatiefnemers. “Het is een unieke combinatie van allerlei weetjes over Heule met wandelen en fietsen. Een doe-boek dat zeker ook jongere generaties zal aanspreken. Daarnaast is het ook een exclusief fotoboek, want voor het eerst verschijnen alle oude prentkaarten van Heule uit het begin van de 20ste eeuw. Telkens staat daarbij een actuele foto – in totaal goed voor meer dan 250 foto’s.”

Heuleplaats voor en na

Toevallig viel de voorbereiding van het boek grotendeels samen met de heraanleg van Heuleplaats. In het boek werd nog net de situatie van vóór de werken voor het nageslacht vastgelegd. Op het einde vind je dan wel een reeksje foto’s van de nieuwe Heuleplaats mét de fameuze ‘Skribbels’…

De wandelingen zijn van 1,8 tot 8 kilometer lang en gaan telkens vergezeld van een handig kaartje. Een van de wandelingen is een bezoek aan het kerkhof waar heel wat merkwaardige graven te zien zijn. De fietsroute is 18 kilometer lang en verkent uiteraard vooral het landelijke Heule, met de verwijzing naar de nog bestaande en helaas ook een aantal verdwenen boerderijen.

Wandel-, fiets- en fotoboek gidst je in de voetsporen van Stijn Streuvels
© NOM

De voorstelling van het boek heeft plaats op zondag 19 mei om 17 uur in De Vonke. Die namiddag kan iedereen in primeur kennismaken met een van de wandelingen of de fietstocht. Op het traject van de wandeling krijg je op vier plaatsen een woordje uitleg. De wandeling start om 14.30 uur, de fietstocht vanaf 15 uur.

Voorintekenen

Het boek, dat 178 bladzijden telt, is samengesteld door Johan Roelstraete, Noël Maes en Luc Soens. Jan Moreels verzorgde de technische coördinatie. In voorintekening tot 1 maart kost het boek 20 euro (daarna 25 euro). Te bestellen op rekening BE89 7512 0520 8085 van ‘Langs d’Heuleboorden’, 8501 Heule met vermelding ‘voorintekening boek Heule’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier