Vroeger en nu: de Zwevegemsestraat

© Beeldbank Kortrijk
Redactie KW

De Zwevegemsestraat verbindt de Veemarkt met de Oudenaardsesteenweg. Met de komst van een spoorwegviaduct en later K in Kortrijk veranderde de straat grondig van uitzicht. Ook in 2020 zal ze er anders uitzien, met de komst van meer betaalbare huizen, een buurttuin en een kinderopvang.

De Zwevegemsestraat was in 1360 de ‘Strate alsoe men gaet te Zweveghem waert’. In 1839 werd de straat gedeeltelijk recht getrokken en bouwde men een spoorwegovergang voor de spoorlijn 75 Gent-Kortrijk. Door het toenemende treinverkeer werd begin jaren 60 van de vorige eeuw een spoorwegberm aangelegd en een viaduct gebouwd. Het sneed de straat in tweeën. In 1964 werd het viaduct opengesteld en het wegdek vervangen door asfalt. Het straatdeel dat naar de Veemarkt loopt is/was een drukke handelsstraat met indertijd enkele kenmerkende gebouwen: de Dancing Palace, het latere cinéPalace, de Snooker Taverne Riley en de voormalige remise ‘In den Olifant’. Het pand heeft twee koetsdoorgangen die moesten zorgen voor het vlot in- en uitrijden van paarden en koetsen van Brouwerij Lust.

Inrit k in kortrijk

Vroeger en nu: de Zwevegemsestraat
© JVGK

In 2009 kreeg de straat opnieuw een ander uitzicht met de bouw van de inrit van de ondergrondse parkings van K in Kortrijk. De straat werd ook almaar meer bewoond door allochtonen. In het voorjaar van 2020 krijgt de straat een nieuwe look met onder andere meer betaalbare huizen, een kinderopvang, een spelotheek en een buurttuin die een verbinding maakt met de aangrenzende Slachthuisstraat. De stad en partners hebben 8 miljoen euro veil voor de gedaanteverandering van de verloederde straat.

(Peter Van Herzeele)