Vroeger en nu: de Houtmarkt

Op de Houtmarkt werd de groentemarkt voor de groothandelaars gehouden. Af en toe vond er ook een paardenkeuring plaats. De foto dateert van rond 1926. © Beeldbank Kortrijk/Robert Huysentruyt
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Houtmarkt ligt vlak bij het Plein en het Begijnhofpark. Nu is de Houtmarkt bekend voor de nieuwe gebouwen van Sint-Vincentius en Parking Houtmarkt. Vroeger werd er soms een paardenmarkt gehouden.

De Houtmarkt lag omstreeks 1600 tussen de binnen- en de buitengordel van de dubbele omwalling van Kortrijk.

De Houtmarkt heeft enkele opmerkelijke gebouwen. Zo is er aan nummer 18 de Vrijmetselaarsloge gebouwd in 1907 en beschermd sinds 1982. Het pand werd in 1920 vernieuwd na bomschade in WO I. Aan de gevel prijkt een Athenabeeld en het opschrift ‘Amicitia Fortior’, wat zoveel betekent als ‘Sterker door vriendschap’.

Een ander gebouw is de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst aan nummer 5. Het gebouw dat toen de Gendarmerie en gevangenis huisvestte werd tijdens WO I gebruikt als kamp voor Vlaamse krijgsgevangenen.

Zo ziet de Houtmarkt er vandaag uit.
Zo ziet de Houtmarkt er vandaag uit.© JVGK

Wat velen niet weten is dat het plein voor 1930 werd gebruikt als groentemarkt voor groothandelaars. Af en toe vonden er ook een paardenmarkt of een paardenkeuring plaats.

De bestaande Sint-Niklaaskliniek werd afgebroken in 2013. De Houtmarkt werd in 2015 en 2016 volledig heraangelegd. Het plein is nu bekend om de nieuwe opvallende gebouwen van woonzorgcentrum Sint-Vincentius dat in de plaats kwam van de kliniek en de nieuwe parking Houtmarkt, die nog net in het historisch stadscentrum ligt. De parking werd officieel geopend in de zomer van 2016.