Voorzitter Poolse Pantserdivisie vraagt dat Tielt extra inzet op 75 jaar bevrijding

Foto LVA
Lieven Vancoillie

Het stadsbestuur maakte van de plechtigheden rond de wapenstilstand en 11 november gebruik om het verplaatste tankmonument officieel in te huldigen. Dirk Verbeke, voorzitter van de Eerste Poolse Pantserdivisie, wil dat Tielt in 2019 extra inzet op 75 jaar bevrijding.

De herdenkingen rond 11 november en de wapenstilstand blijven in Tielt heel bijzonder. Niet het minst omdat de Poolse bevrijders nog een plaats in de harten van veel Tieltenaren hebben. Dirk Verbeke, gewezen stadssecretaris, belichaamt dat door zijn functie als voorzitter van de Eerste Poolse Pantserdivisie. “Het voornaamste doel van onze nationale vereniging is de herinnering aan de Poolse bevrijders te behouden en verder te verspreiden”, aldus Dirk Verbeke, die op vraag van het stadsbestuur van Tielt een toespraak hield.

“De Poolse veteranen noemde Tielt ‘het sanctuorium’ van de Eerste Poolse Pantserdivisie niet alleen omdat acht van hun gesneuvelde strijdmakkers op ons kerkhof hier begraven liggen maar ook wegens de vele monumenten en herinneringsplaatsen van deze Poolse divisie welke in Tielt te vinden zijn.”

Heel wat herinneringsplaatsen in Tielt

“Kort na de bevrijding in september 1944 werd het ereburgerschap aan generaal Maczek toegekend en werden herinneringsplaten aangebracht voor gesneuvelde soldaten, de Stanislaspoort gebouwd en het kapelletje toegewijd aan de Zwarte Madonna van Czestochowa plechtig ingewijd.” Daarna volgende nog heel wat monumenten en herinneringsplaatsen : de straatnamen Generaal Maczekplein, het Polenplein, het glasraam in de Hallentoren, het standbeeldje van generaal Maczek, en natuurlijk het bevrijdingsmonument deze Poolse Shermantank.

“Onze bevrijders en met name het 24ste Regiment Lanciers was in Schotland uitgerust was Amerikaanse Shermantanks. Zij reden langs de Deken Darraslaan en de Ieperstraat het centrum binnen. Op het Polenplein en in de Sint-Michielsstraat werden twee tanks vernietigd en op de Markt leverde een tank een gevecht met de bezetter. Hiervan zijn historische beelden gemaakt. Op intiatief van Burgemeester Vandermeulen en na lange en moeizame onderhandelingen en met een sponsoractie slaagde men er in om in 1979 een authetieke Shermantank naar Tielt over te brengen.”

Het was één van de drie tanks in de kazerne van Sockem die zich daar bevonden in het Museum van de Pantserschool. “De tank werd herschilderd met het divisiekenteken van de Eerste Poolse Pantserdivisie en het regimentsnummer van het 24ste Regiment Lansiers. Dit regiment was gekazerneerd in de Poolse stad Krasnik, stad waarmee onze buurgemeente Ruiselede sedert een tiental jaar een officiële verbroedering mee heeft.”

“Op 8 september 1979 werd deze tank door generaal Maczek zelf op het Maczekplein ingehuldigd als sterk symbool voor de waardering van onze Poolse bevrijders. Ik citeer Maczek zelf die toen zei : ” I sincerely hope that the bonds of friendship started with the liberation of Tielt and continued over more than 35 years by those who remember and by your younger generation will last in undiminished strenght for many years to come”.

“De tank werd gerenoveerd en in de richting van Ruiselede geplaatst, de educatieve plaat geherintegreerd en hij werd dichter bij het centrum geplaatst op zijn vertrouwde Maczekplein”

In 2002 werd naar aanleiding van de heraanleg van het Maczekplein en de bouw van de Europahal de tank verplaatst en werd dit tankmonument geïntegreerd in een ruimer bevrijdingsmonument dat van een educatieve tekst met betrekknig tot de Poolse bevrijdingsroute werd voorzien samen met de emblemen van de Eerste Poolse Pantserdivisie en het 24ste Regiment Lansiers. Op 9 mei 2002 werd dit monument toen nog in aanwezigheid van 25 Poolse veteranen ingehuldigd.

“Onlangs werd het monument een derde keer verplaatst. Derde keer goede keer is het spreekwoord. De tank werd gerenoveerd en in de richting van Ruiselede geplaatst, de educatieve plaat geherintegreerd en hij werd dichter bij het centrum geplaatst op zijn vertrouwde Maczekplein. Als voorzitter dank ik het stadsbestuur voor de zorg over de graven van de Poolse soldaten en de Poolse monumenten en herinneringsplaatsen. In het straatbeeld zijn vandaag bloemen te vinden op deze plaatsen”, stelt Dirk Verbeke.

Gewezen stadssecretaris Dirk Verbeke en huidig stadssecretaris Hendrik Vandenbruwane. (Foto PVT)
Gewezen stadssecretaris Dirk Verbeke en huidig stadssecretaris Hendrik Vandenbruwane. (Foto PVT)

“In 2019 wordt straks 75- jaar bevrijding (1944) door de Polen gevierd. Onze vereniging participeert mee in een herinneringsprogromma dat wordt opgezet door de Poolse Ambassade. Ik ben er zeker van dat ook de stad Tielt hierop zal inspelen met een aangepast programma”, aldus Dirk Verbeke. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier