Vier gesneuvelde Belgische soldaten herbegraven in De Panne

Redactie KW

Militairen en genodigden trotseerden tropische temperaturen om vier Belgische soldaten, gesneuveld in WO I, hun definitieve rustplaats te geven op Militaire Begraafplaats in De Panne. Die bestaat 100 jaar.

Bij een archeologisch bodemonderzoek in Diksmuide werden in 2016 drie gesneuvelde Belgische soldaten van het 12de linieregiment gevonden. Petrus Pintens uit Mortsel, Gerard Dethier uit Villers l’Evêque en Félix Jacquet uit Luik konden geïdentificeerd worden dankzij de inspanningen van het War Heritage Institute. Later ontdekten de archeologen nog een vierde Belgische militair, die helaas niet meer geïdentificeerd kon worden.

Tal van prominenten woonden nu een plechtige viering bij, die begon in Diksmuide, waar de stoffelijke resten aan de Dodengang werden ingeladen in een ambulance Ford-T type WO I door de Patrouilleurs (Living History-groep in uniform 1918). Daar werd een eerbetuiging met Last Post en de nationale hymne gebracht. In Veurne werd even halt gehouden aan de Grote Markt, ook met een korte eerbetuiging.

Dan werden de vier gesneuvelden eindelijk herbegraven op hun laatste rustplaats op de militaire begraafplaats van De Panne. “Pas in januari 1918 kwam die begraafplaats tot stand”, legde burgemeester Ann Vanheste uit. “Op deze grootste militaire begraafplaats van ons land liggen achter de identieke arduinen grafstenen 3.370 Belgische soldaten begraven, elk met een diep menselijk verhaal. Na 100 jaar zijn wij hen nog niet vergeten.”

Vier gesneuvelde Belgische soldaten herbegraven in De Panne

(MVO – foto’s MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier