Standbeeld van soldaat Jérome Seynhaeve onthuld in Ingelmunster

Jérome Seynhaeve was amper 16 jaar oud toen hij bij het uitbreken van de oorlog plots verplicht volwassen werd © Belga
Redactie KW

In Ingelmunster heeft de provincie West-Vlaanderen zondagochtend een standbeeld van Jérome Seynhaeve onthuld. Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de soldaat uit Koolskamp terugkeerde naar zijn familie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hield Seynhaeve al zijn belevenissen bij in een dagboek.

Jérome Seynhaeve was amper 16 jaar oud toen hij bij het uitbreken van de oorlog plots verplicht volwassen werd. De jongeman uit een Koolskampse olieslagersfamilie besefte duidelijk het belang van de Groote Oorlog, want hij pende vanaf dag één al zijn belevenissen neer. Op die manier toonde Seynhaeve op een treffende manier hoe de gewone soldaat de gruwel van de oorlog heeft ervaren.

De losse schriftjes kwamen na vele omzwervingen bij familielid Willy Platteeuw terecht. Bij een familiebijeenkomst gaf hij uiteindelijk de aanzet om de unieke getuigenis met een breder publiek te delen. Een ander familielid zette trouwens het volkse Vlaams van de soldaat om in hedendaags taalgebruik.

Oorspronkelijk maakte het dagboek deel uit van het educatief aanbod van de provincie West-Vlaanderen voor het basisonderwijs. Rond de belevenissen van Jérome Seynhaeve werd zelfs een ganzenbordspel uitgewerkt. Op vraag van de leerkrachten en de familie werd het dagboek in 2015 ook in boekvorm uitgegeven.

Om de thuiskomst van Seynhaeve en de samenwerking met zijn familie te vieren werd het standbeeld van Seynhaeve zondag niet toevallig in de woning van Willy Platteeuw onthuld. Acteur Tom Ternest las het fragment voor dat de soldaat schreef op de dag van zijn thuiskomst. Ten slotte onthulde de familie ook verloren documenten van Jéromes gesneuvelde broer René.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier