Stad Damme plant vredesboom bij administratief centrum

Redactie KW

Nu het bijna 100 jaar geleden is dat eerste wereldoorlog eindigde brengt het stadsbestuur van Damme dit in herinnering door een ‘Vredesboom’ te planten bij het administratief centrum.

Ook het stadsbestuur van Damme organiseert een herinneringsmoment naar aanleiding van het feit dat honderd jaar geleden de ‘Grote Oorlog’ zijn einde kende. Bij het administratief centrum in deelgemeente Moerkerke werd een ‘Vredesboom’ aangeplant.

“Straks op 11 november zal het een eeuw zijn dat we na vier jaar strijd, vernieling en verdrukking opnieuw hoop kregen. Eindelijk zou er weer vrede zijn. Eindelijk zou er terug vrijheid zijn. Eindelijk zou het gewone leven zich kunnen herstellen”, sprak burgemeester Joachim Coens (CD&V) tijdens de voorstelling van de Vredesboom. “De Grote Oorlog blijft mede door de nabijheid en de restanten in de vorm van de honderden militaire begraafplaatsen in de Westhoek de mensen beroeren. Maar toch zal ook de tand des tijd er aan knagen. Daarom zijn nieuwe duurzame en zichtbare initiatieven nodig om de herinnering levendig te houden. Soms moeten we iets vereeuwigen door het tastbaar te maken. Gedachten zijn vluchtig en vervagen. Op belangrijke momenten in de geschiedenis of het leven worden herinneringen in bomen gevangen. Ik denk maar aan de onafhankelijkheid van een land, de bevrijding van een stad of de geboorte van een kind. Bomen staan voor leven. Ze groeien. Ze verblijden als ze in de lente terug tot leven komen en ze kunnen oud worden. Omdat bomen onszelf overleven, krijgen ze een eeuwigheidswaarde.”

Het stadsbestuur koos voor een winterlinde omdat deze mooi uitgroeit en vooral erg oud kan worden. Bij de boom hoort een blok arduin, die werd geschonken door de firma Tamsin uit Sijsele, en deze werd bewerkt door de Moerkerkse letterkapper Frank Ranson die er het jaartal en de kenmerkende poppies bij plaatste. Na de onthulling van de boom volgde nog een muzikale en sfeervolle vredeswandeling door Moerkerke.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier