Sint-Catharinakreek liep onder huis van Danny Drooghenbroodt uit Oostende

Danny en zijn vrouw Helena Vermeulen wonen pal op de oude Catharina-kreek. © JRO
Redactie KW

Niet veel Oostendenaars weten dat er door Oostende vroeger een kreek liep. Danny Drooghenbroodt kwam dat te weten toen in 1999 een deel van zijn tuin instortte. Bleek dat de overwelving van de kreek, die toen als riool werd gebruikt, het had begeven.

Danny (52) is al sinds zijn achtste gefascineerd door alles wat met de geschiedenis van Oostende te maken heeft. Dat hij boven een groot stuk geschiedenis van zijn geboortestad woont maakt het voor hem nog specialer. “De precieze ligging van de kreek werd mij duidelijk toen een deel van onze tuin het begaf”, vertelt Danny die in de Plakkerstraat woont.

Eerste Wereldoorlog

“We waren wat verbouwingswerken aan het doen. Bij het graven in de tuin stortte een deel in. Ik belde meteen naar de stadsdiensten om te melden dat de riolering onder ons huis ingestort was. Daar kreeg ik te horen dat de riolering niet meer in gebruik was en dat ik ze gewoon mocht dichtgooien. Amper een half uur later ging de telefoon, opnieuw de stadsdiensten. Ik mocht de oude riolering toch niet dicht gooien en er zou een ploeg ter plaatse komen. Bleek dat de oude Sint-Catharinakreek pal onder ons huis liep. Het Vrij Technisch Instituut waterde blijkbaar nog steeds af op de oude kreek. De overwelving van de kreek dateert van na de Eerste Wereldoorlog. Er zijn foto’s verschenen waar hij zelfs nog zichtbaar is. De foto’s werden door de Duitsers genomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.”

“De kreek loopt van de Steensedijk voorbij de plaats waar vroeger het oude Sint-Catharinadorp was, ongeveer waar nu de Smatch is”, gaat Danny verder.

“Na het beleg van Oostende in 1604 was onze stad één groot krekengebied”

“Zo ging het richting ons huis in de Plakkerstraat, door de Sint-Catharinapolderstraat en achter de Heilig Hartkerk richting het Mercatordok en zo de zee in. Het Mercatordok is gebouwd in de bedding van de Catharinakreek. De kreek was ter hoogte van de Plakkersstraat wel 30 meter breed. Na het beleg van Oostende in 1604 was onze stad één groot krekengebied.”

Geschiedenis

“De monding van de Catharinakreek en Gouwlozekreek was de ideale aanlegplaats voor schepen. Door de schurende werking van de kreken was het een beschutte, voldoende diepe plaats waar de huidige haven van Oostende verder uitgebouwd werd. De overwinnaar van het Beleg van Oostende, aartshertog Albrecht, wou het volledige krekengebied terug indammen zodat de gronden voor landbouw gebruikt konden worden. De stad wou dit krekengebied echter behouden als spoelpolder om de haven op diepte te kunnen houden. De militairen waren voor behoud om de omgeving van de stad bij belegeringen onder water te kunnen zetten. Rond 1744, toen door voortdurende aanslibbing het gebied onbruikbaar werd als spoelpolder voor de haven werd de Catharinapolder ingedijkt en omgevormd tot landbouwgebied”, vertelt Danny.

“De geschiedenis van Oostende heeft mij al altijd geïnteresseerd. Wetende dat een groot stuk geschiedenis onder ons huis loopt is mooi meegenomen. Oostende kent een rijke geschiedenis. Wat mij vooral interesseert is waarom de zaken zijn zoals ze zijn. Waarom heet de Steensedijk de Steensedijk? We kunnen het ons nu niet meer voorstellen dat daar effectief ooit een dijk liep. Waarom heet de Oude Molenstraat de Oude Molenstraat? Er bevond zicht een molen waar nu het begin van de straat is. Dat zijn zo kleine details die niet iedereen weet. Net dat fascineert me. Het is niet zo dat ik constant op zoek ben naar de geschiedenis van Oostende maar ondertussen ben ik al van heel wat op de hoogte”, geeft Danny nog mee.

(JRO)

JR3 1 WESK Oostendse geschiedenis onder het huis van Danny 2.png

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier