Poperinge herdenkt de ‘vergeten helden’ van WO1

"Onze vergeten helden" in de gasthuiskapel. © Foto MD
Redactie KW

Op 9, 10, 11, 16, 17 en 18 november loopt in de Gasthuiskapel, Gasthuisstraat, de expo ‘Onze vergeten helden, een zoektocht naar namen en grafstenen’. De tentoonstelling is telkens van 13 tot 18 uur gratis te bezoeken.

Meer dan 41.000 Belgische soldaten overleefden de Eerste Wereldoorlog niet. Hun lichamen werden ter plaatse begraven, bij een slagveld of een hospitaal. Sommige lichamen zijn al tijdens de oorlog door de nabestaanden ontgraven en overgebracht naar de geboorte- of woonplaats. Na de oorlog, in de periode 1920 – 1925 deed de Dienst Oorlogsgraven onderzoek naar de graflocaties. De bevindingen noteerde men op een individuele graffiche.

Lichamen werden ontgraven en samengebracht in Belgische militaire begraafplaatsen. De familie kreeg ook de kans om het lichaam te repatriëren. Uiteindelijk keerden zo ongeveer 9.000 slachtoffers naar huis terug. Op de plaatselijke kerkhoven kregen de soldaten een burgerlijk graf of werden ze herbegraven op een ereveld. Van die 9.000 graven zijn er vandaag nog 6.000 overgebleven.

Initiatief van het War Heritage Institute

Annemie Morisse van de Poperingse Cel W.O.I: “Het project ‘Onze Vergeten Helden’ is een initiatief van het War Heritage Institute. Meer dan 240 gemeenten, waaronder Poperinge, reageerden positief op de oproep om een herdenkingsplaatje aan te brengen op de gerepatrieerde oorlogsgraven. Zo worden de graven gevrijwaard van de vergetelheid. Het project focust op graven van soldaten die gestorven zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. In deze fase komen de graven van oud-strijders en burgerslachtoffers niet in aanmerking. Dat vergt een andere denkoefening, een nieuw onderzoek en extra financiële middelen. Hoeveel van die 6.000 graven bevinden zich op het grondgebied van Poperinge en deelgemeenten Krombeke, Roesbrugge-Haringe, Watou, St.-Jan-ter-Biezen, Proven en Reningelst? Volgens de lijst van War Heritage Institute zijn dat er 69. Bij de burgerlijke stand van de stad zijn geen documenten bewaard over deze graven. Alle begraafplaatsen werden dan ook ter plaatse afgestapt. Een twintigtal graven is verdwenen. Andere graven staan niet vermeld op de lijst of duiken dan weer op in een andere begraafplaats. Op de begraafplaatsen van Groot-Poperinge zijn vandaag 71 graven van soldaten die de Eerste Wereldoorlog niet hebben overleefd. In totaal is dit goed voor 73 namen, want de broers Nollet en de broers Ridez worden vermeld op één grafteken. Van de 73 namen vertegenwoordigd op de begraafplaatsen zijn er 12 niet geboren in Groot-Poperinge.”

De Namenlijst van In Flanders Fields museum geeft een totaal van 279 militaire slachtoffers geboren in Poperinge, Proven, Watou, Krombeke, Roesbrugge-Haringe, Reningelst en Abele. Zij overleefden de oorlog niet.

(AHP-FT MD)