Pollinkhove herdenkt executie van Paul Vandenbosch

Tijdens de plechtigheid werden bloemen neergelegd. © KVCL
Redactie KW

In Pollinkhove werd op maandag 4 mei de executie herdacht van Paul Vandenbosch. Het was dag op dag honderd jaar geleden dat de onfortuinlijke soldaat de dood met de kogel kreeg omdat hij niet meer naar het front wilde.

Paul Vandenbosch werd op 4 mei 1915 ter hoogte van hoeve Maedelstede langs de Pollinkhovestraat in Pollinkhove geëxecuteerd omdat hij niet meer naar het front wilde. Zijn executie moest als voorbeeld dienen om andere soldaten af te schrikken. Vorig jaar in april werd aan de kapel ter hoogte van de hoeve een gedenkteken onthuld voor Paul Vandenbosch. Een twintigtal familieleden zakten maandag naar Pollinkhove af voor een ingetogen herdenkingsplechtigheid.

Paul Vandenbosch
Paul Vandenbosch© KVCL

Nabestaanden ijveren al jarenlang voor erkenning als oorlogsslachtoffer bij de Belgische overheid voor die mensen, maar tot op heden tevergeefs. “In Frankrijk en Groot-Brittannië gebeurde die erkenning jaren geleden al”, aldus een geëmotioneerde Marie-Rose Delahaye, nicht van Paul Vandenbosch. Na lang aandringen won de regering vorig jaar advies in bij het Comité voor de herdenking van WOI. “Onder leiding van professor Horvat van de KMS worden de dossiers van Paul Vandenbosch en zijn lotgenoten nu onderzocht”, zegt Marie-Rose. “Dat onderzoek zou naar verluidt eind juni klaar zijn.”

Op vrijdag 8 mei om 19 uur wordt in zaal Concorde in Pollinkhove een avond georganiseerd over Pollinkhove en Lo-Reninge tijdens de Eerste Wereldoorlog met gastspreker Miguel Bouttry. Ook daar zal de executie van Paul Vandenbosch aan bod komen. De avond is gratis, maar vooraf inschrijven is gewenst en kan op het nummer 058 28 91 66 of via info@lauka.be.

(KVCL)

Marie-Rose Delahaye. (foto KVCL)

Paul Vandenbosch. (foto KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier