Onbekende soldaat krijgt naam na bijna 100 jaar

Bijn 100 jaar na zijn dood kreeg de 'Unknown Lance Corporal' een naam en een nieuwe grafsteen. Op de foto herkennen we onder meer zijn grootnicht Jan Courtney, schepen Vandebuerie, leden van Members of The British Legion en Captain Benedict Griffiths die het gedicht 'In Flanders Fields' voordroeg. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De ‘Unknown Lance Corporal’ die begraven ligt op de Gemeentelijke begraafplaats Stasegem, bij Harelbeke, kreeg eindelijk een naam: Leonard Thomas Courtney. De 23-jarige korporaal stierf bijna 100 jaar geleden op 20 oktober1918, net iets meer dan 3 weken voor het einde van WO I.

In Stasegem liggen acht gesneuvelden van het 4th Worcestershire Regt. Dit regiment behoorde tot de 88th Brigade in de 29th Division. Van zeven van die acht Worcestershire soldaten was de naam bekend. Van één soldaat niet. Hij werd begraven als Unknown Lance Corporal of the 4th Worcestershire Regt. Hij sneuvelde op 20 oktober 1918 ergens ter hoogte van de strook tussen het Banhout nabij de Keiberg in Heestert en het kanaal Bossuit-Kortrijk.

Zijn eenheid ging op 23 oktober op rust in de streek rond Roubaix en werd door de 41th Division afgelost. Ze keerden terug naar de frontlijn in Bossuit op 7 november. Op 11 november zou WO I eindigen. De onbekende Lance Corporaal kreeg op 20 september 2018 een naam: Leonard Thomas Courtney. De oude zerk werd vervangen door een nieuwe met als opschrift 202102 Lance Corporal L. T. Courtney, Worcestershire Regiment. Leonard Thomas Courtney is geboren in 1895 in Barnstable (Devon).

In Flanders Fields

In 1920 werd het lichaam opgegraven met de bedoeling om een identificatie te kunnen doorvoeren. Dit lukte toen niet. Dame Livingstone, verantwoordelijk voor de identificatie van onbekende graven bij CWGC, de Commonwealth War Graves Commission, werd hiervan op de hoogte gebracht. Onlangs legde een onderzoeker het bewijs voor aan het Joint Casualty and Compassionate Centre (JCCC) en CWGC, in de overtuiging dat een ‘onbekend’ graf op de Gemeentelijke Begraafplaats Stasegem de resten van L/Cpl Courtney bevatte.

“Jammer dat men de herdenking niet op 20 oktober voorzien had, exact 100 jaar na zijn overlijden” – Fhilip Vannieuwenhuyze, kenner WO I

“We wisten heel weinig over hem. Slechts enkele van de archieven van Leonard zijn bewaard gebleven. Wat we wel wisten was dat zijn vader Thomas Courtney was en zijn moeder Caroline Amelia Easterbrook. Hij zou ook een jongere broer gehad hebben, Ernest Howard Courtney, ook geboren in Barnstable in 1897″, zegt Rosie Barron van JCCC. “Het is zo aangrijpend dat bijna 100 jaar na zijn dood zijn graf opnieuw wordt ingewijd om zijn naam met eer te dragen. Wat vooral jammer is, is dat hij minder dan drie weken voor het einde van de oorlog stierf.”

De oude zerk werd vervangen door een nieuwe met als opschrift 202102 Lance Corporal L. T. Courtney, Worcestershire Regiment. (Foto Loo)
De oude zerk werd vervangen door een nieuwe met als opschrift 202102 Lance Corporal L. T. Courtney, Worcestershire Regiment. (Foto Loo)

Na veel onderzoek en oproepen werden twee familieleden teruggevonden: zijn grootnicht Jan Courtney en zijn grootneef. Zij waren aanwezig op de plechtigheid – de ‘rededication’ ceremonie – net als soldaten in uniform van het Worchestershire Regiment, een geestelijke als afgevaardigde van JCCC en Members van het British Legion. Captain Bendict Griffiths las het oorlogsgedicht ‘In Flanders Fileds” voor.

“Jammer dat men de herdenking niet op 20 oktober voorzien had, exact 100 jaar na zijn overlijden. Zijn naam staat ook nog vermeld op de Muur van Vermisten op Tyne Cot Cemetery op paneel n° 75”, weet WO I kenner Fhilip Vannieuwenhuyze uit Harelbeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier