"Nog een laatste sigaar gerookt..."

10/08/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 09/08/18 om 13:44

In de nacht van 11 op 12 augustus 1918 schrijft de 27-jarige Albert Vermoere een aangrijpende brief aan zijn moeder. Om 6 uur in de ochtend daarop wordt hij door de Duitsers gefusilleerd wegens spionage. Bijna dag op dag 100 jaar later, op vrijdag 10 augustus, krijgt hij in zijn geboortedorp een straatnaam. Een merkwaardig verhaal.

Albert Vermoere werd op 17 november 1890 in Kuurne geboren als jongste van de zes kinderen van vlaswerker August Vermoere en Elvina Holvoet uit de Kortrijksestraat. Op 11 april 1915 is hij uit Kuurne naar het neutrale Nederland vertrokken. Hij kwam er in kennis met Elodie Andries uit het Oost-Vlaamse Boekhoute en op 28 november 1917 trouwden ze. Ze gingen in Westdorpe bij Sas van Gent wonen, dicht bij de Belgische grens. Samen met Honoré David uit Moerbeke liet Albert zich inlijven bij de Britse inlichtingendiensten. Ze verrichten spionageactiviteiten, tot ze door de Duitsers opgepakt werden met het bekende resultaat: de dood met de kogel...
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!