Nieuw boek belicht leven van Stijn Streuvels als… cyclotoerist

Bij Streuvels' haard: Auteur Patrick Cornillie (links) met Paul Thiers (Stijn Streuvelsgenootschap), Sytske van Koeveringe (residerend schrijfster in Het Lijsternest), Hans Vandemeulebroucke (kleinzoon van Streuvels) en Tom Houtman (conservator Het Lijsternest). © Foto NOM
Redactie KW

In Het Lijsternest, het vroegere woonhuis van Stijn Streuvels in Ingooigem, werd zondag een merkwaardig boek voorgesteld met een al even merkwaardige titel: ‘De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist’.

De auteur is Lichterveldenaar Patrick Cornillie (56), vooral bekend van wielerboeken en fietsgidsen, maar ook van poëzie.

Het Lijsternest – sinds 1 januari niet langer in handen van de provincie West-Vlaanderen maar van de Vlaamse overheid – wordt sinds 2014 ook gebruikt als schrijversresidentie. Schrijvers uit Nederland en Vlaanderen kunnen zich er enkele weken vestigen en er zich laten inspireren door de geest van Streuvels. Een van hen was Patrick Cornillie, die van de gelegenheid gebruik maakte om zich te buigen over een minder bekend en nog moeilijk te vinden boekje van Streuvels, Mijn Rijwiel.

Patrick Cornillie, zelf wielerliefhebber in hart en nieren, raakte erdoor geboeid en besloot een boekje te schrijven óver het boek. Zelf noemt hij het ‘velosofische overpeinzingen’. Om echt in de sfeer te zijn, haalde hij zelfs een oude fiets uit het Wielermuseum naar Het Lijsternest… De fietsrit die hij er in de voetsporen van Streuvels in de streek mee wilde maken, mislukte door mechanische oorzaken….

In Mijn Rijwiel zingt Streuvels de lofzang over zijn eerste fiets die hem ‘de hoogste vorm van genot verschafte.’ Men moet weten dat de fiets toen nog maar hooguit 20 jaar ingang gevonden had. “Ik kan me moeilijk voorstellen dat een hedendaags auteur de ‘Lof der laptop’ zou schrijven…” zegt Patrick Cornillie.

Nieuw boek belicht leven van Stijn Streuvels als... cyclotoerist

De auteur ontdekt gaandeweg hoe gefascineerd Streuvels wel was door zijn rijwiel en hoe belangrijk de fiets voor Streuvels als auteur is geweest. Dankzij die fiets – de schrijver van de Vlaschaard heeft ook nooit een auto gehad – kon hij zijn horizon verruimen en tijdens WO I wist hij zelfs een gewaagde rit tot in Leuven te maken. Patrick Cornillie ontdekte ook dat niet alleen Karel van Wijnendale op Het Lijsternest te gast is geweest maar zelfs de Italiaanse wielergod Gino Bartali.

Bij de voorstelling werd de auteur – na de inleiding door conservator Tom Houtman – geïnterviewd door de jonge Nederlandse schrijfster Sytske van Koeveringe, die nu in het huis resideert. Daarop las de auteur een prachtige passage voor, waarbij hij zich verbeeldt hoe hij een fietstocht maakt met Streuvels. Hij beschrijft de rit op een sublieme streuveliaanse manier.

(NOM)

Het boek telt 136 bladzijden, omvat ook de originele tekst van Streuvels, en is uitgegeven bij Les Iles. Prijs: 18 euro. De voorstelling kaderde in de organisatie Toast Literair van Davidsfonds Tiegem-Ingooigem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier