Mysterieus gebouwtje in duinen van Raversijde

Mathieu de Meyer en Guido Decorte
Redactie KW

Provinciedomein Raversyde heeft blijkbaar nog niet alle geheimen prijsgegeven. Tijdens de aanleg van een nieuw pad, dat kadert binnen een uitbreiding van het Atlantikwallmuseum, werd bij het afgraven van een duin een bakstenen gebouwtje ontdekt. Waarvoor de sinds kort volledig blootgelegde constructie diende, of uit welk tijdperk die dateert, wordt nog druk onderzocht.

Vooralsnog geeft het gebouwtje niet veel prijs. “Eigenlijk weten we nog niet zoveel”, aldus Mathieu de Meyer, conservator van het museum. “Zowel op het vlak van datering als functionaliteit tasten we voorlopig in het duister. Gezien de structuur en enkele details, zoals het laagje beton bovenop het gewelf, kan het heel goed zijn dat het om een soort voorraadkamer gaat uit een van de wereldoorlogen. Een munitiebunker bijvoorbeeld. Helaas hebben we tijdens de opgravingen, uitgevoerd door archeoloog Simon Verdegem van Ruben Willaert bvba, nauwelijks bruikbare resten gevonden, op enkele pijpjes na die op dit moment nog worden onderzocht. We plannen ook nog een spectrumanalyse van het metselwerk.”

Een detail van het opschrift. (Foto JGO)
Een detail van het opschrift. (Foto JGO)

Uit welke wereldoorlog het gebouwtje dateert, staat dus nog niet vast. “Momenteel bekijken we aandachtig gelijkaardige constructies langs de Belgische en Nederlandse kustlijn. We kregen sinds we de vondst gepost hebben op sociale media foto’s binnen uit Den Gelder, Wassenaar, Breskens, enz. Maar vooral in De Panne staan er blijkbaar gebouwen die wel heel hard op het onze lijken. Dat zou de datering eerder op WO II brengen, aangezien er tijdens WO I geallieerden in De Panne zaten.” Brengt het slordig aangebrachte hakenkruis dan geen uitsluitsel? “Neen, dat is hoogstwaarschijnlijk later uitgevoerd vandalisme. De Duitsers gingen op dat vlak gewoonlijk iets nauwkeuriger te werk”, lacht Mathieu.

Opschrift

Een andere piste die het museum momenteel volgt, omvat een opschrift gemaakt in de betonlaag bovenop het gewelf. “Zelfs wat er precies staat, weten we nog niet zeker. Daarvoor is de tweede letter te dubbelzinnig. Een interessante suggestie die we binnenkregen leest het opschrift als ‘Orey’. Dan zou het gebouwtje dateren in de jaren 20, dus tussen beide wereldoorlogen. Orey was immers de naam van een onderaannemer die aan de kust werkte in dienst van de Koninklijke familie. Overigens liggen de koninklijke stallen, en andere gebouwen die nog door Leopold II zijn gezet, op slechts een steenworp hiervandaan.”

De uitbreiding van het provinciedomein Raversyde, waartoe onverwacht nu ook het pas ontdekte gebouwtje behoort, moet tegen einde voorjaar, begin zomer voltooid zijn. Gedeputeerde Guido Decorte legt uit wat er verandert: “Bezoekers kunnen terecht in een volledig nieuw ingericht deelgebouw aan batterij Aachen, met aandacht voor WO I en in het bijzonder zeeslagen. Hoogstwaarschijnlijk kom je er tegen dan ook alles te weten over deze recente ontdekking“, zegt gedeputeerde Guido Decorte. Wie ondertussen denkt bij te kunnen dragen aan de oplossing van dit raadsel van Raversyde, mag altijd contact opnemen met het museum. (JGO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier