Muntschat van Roksem eindelijk in Oudenburg

© (Foto LIN)
Redactie KW

De terugkeer van de muntschat van Roksem naar Oudenburg is een feit. De 49 munten en origineel potje zijn vanaf nu te bewonderen in het Romeins Archeologisch Museum in de Marktstraat.

Hoe de muntschat zich na vele jaren opnieuw op Oudenburgs grondgebied bevindt, is een verhaal van toevalligheden, zoals heel dikwijls in het leven gebeurt.

Conservator en bezieler van het RAM Jean Luc Meulemeester vertelt: “Ter gelegenheid van de tentoonstelling voor 1250 jaar Roksem in 1995 kon ik de muntschat na lang onderhandelen naar hier krijgen en moest die daarna weer aan de eigenaar afgeven. Enige tijd geleden sprak me tijdens een receptie een persoon aan met de vraag of ik Jean Luc Meulemeester van het RAM was. Die vertelde me dat hij de muntschat van Roksem in bezit had en vond dat die naar Oudenburg moest terug keren. Er zijn nadien enkele contacten geweest en via onze erfgoedkring en sponsors slaagden we er in aan de nodige centen te geraken. We zijn dan ook bijzonder blij en trots dat we de muntschat nu in ons museum mogen tentoonstellen, dankzij de schenking van de erfgoedkring aan de stad.”

De Romeinse muntschat van Roksem werd bij toeval ontdekt in 1970, in een lading zand afkomstig van de uitzandingswerken op een stuk land tussen domein De Hoge Dijken en de Brugsesteenweg. Het zand werd gebruikt voor een bouwplaats in Stene.

De schat bevond zich tot voor kort in privébezit in Oostkamp, samen met de pot waarin hij oorspronkelijk was geborgen. De pot is vervaardigd in grijs gewoon aardewerk. Het is een drinkbeker, op de bolle buik versierd met een rolstempel.

De schat bestaat uit 49 munten, zijnde 38 bronsmunten en 11 zilvermunten. Ze werden geslagen tijdens de eerste drie eeuwen van onze tijdrekening, onder twaalf verschillende keizers.

De vroegste munten zijn van keizer Vespasianus (69-79 na Chr.), de jongste van Balbinus (238 na Chr.). De 38 bronsmunten zijn de oudste en werden geslagen vanaf de regering van keizer Vespasianus (69-79 na Chr.) tot deze van Commodus (180-193 na Chr.). De zilvermunten zijn de jongste en werden geslagen vanaf de regering van keizer Commodus (180-193 na Chr.) tot deze van Balbinus (238 na Chr.).

(LIN – Foto LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier