Last Post weerklinkt in India en Australië

04/11/17 om 15:39 - Bijgewerkt om 15:39

Op zondag 5 november reizen voorzitter Benoit Mottrie en klaroeners Rik en Dirk Vandekerckhove van de Last Post Association naar India en Australië in het kader van de herdenkingen van Wapenstilstand. De missie onderstreept de doelstelling om de gevallen soldaten van het Gemenebest te blijven herdenken.

Last Post weerklinkt in India en Australië

De Ieperse delegatie reist mee in het zog van koning Filip en koningin Mathilde. Op 7 november staat er een ceremonie op het programma aan het India Gate-monument in New Delhi. De 42 meter hoge boog van het monument werd in 1921 door Edwin Lutyens ontworpen, naar het voorbeeld van de Arc de Triomphe in Parijs. Het monument herinnert aan de soldaten uit Brits-Indië die in de Eerste Wereldoorlog voor het Britse Rijk zijn gestorven. Ingegraveerd zijn de namen van meer dan 93.000 gesneuvelde soldaten.

Op donderdag 9 november zal de delegatie doorreizen naar het Australische Melbourne. Klaroeners Rik en Dirk Vandekerckhove zullen op zaterdag 11 november de Last Post en de Reveille blazen aan de Shrine of Remembrance in Melbourne. "Elke dag luisteren wij met onze groep klaroenblazers de Last Post op onder de Menenpoort. De vele bezoekers uit binnen- en buitenland die ons na de plechtigheid komen groeten en telkens weer bedanken en ons hun verhaal vertellen, zijn vaak het meest treffend. Dat we gevraagd worden om de Last Post te blazen in India en Australië doet ons blijvend denken aan het offer dat zo vele Indische en Australische soldaten hier hebben gebracht."

Voorzitter Benoit Mottrie vervolgt: "Tijdens WO I hebben er 324.000 Australische soldaten gevochten in Europa. Daarvan sneuvelden er 61.700 en waren er 155.000 gewonden. Bijna 2/3 van alle Australische soldaten sneuvelde of raakte dus gewond, een bijzonder hoog offer. In de Westhoek vochten de Australische soldaten bij Mesen, Ieper, Zonnebeke en Passendale, vaak samen met soldaten uit Nieuw-Zeeland."

"Op 14 november wordt de Last Post geblazen in de Australische hoofdstad Canberra in het Australian War Memorial. Dr. Brendan Nelson, director van het Australian War Memorial, heeft de Last Post Association uitgenodigd . Hij is mede-initiatiefnemer in de organisatie van de terugkeer van de Leeuwen van de Menenpoort die nu tijdelijk in Ieper staan ter herdenking van de 3e Slag bij Ieper. Na 26 november keren de leeuwen terug naar Australië. De Australische minister van Veteran's Affairs Dan Tehan kondigde onlangs in Ieper aan dat Australië zal zorgen voor replica-leeuwen die dan een permanente plaats zullen krijgen in Ieper." Tot slot staat er ook een meeting met de Australische minister Mathias Cormann (met Belgische roots) op het programma.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!