Laatste getuige van Leieslag ook dit jaar opnieuw paraat in Kuurne

Aimé Acton bij een eerdere herdenking van de Leieslag. © BRU
Redactie KW

Met een traditionele militaire plechtigheid wordt vandaag, donderdag hulde gebracht aan de slachtoffers van de Leieslag die plaatsvond in 1940. Ook ereburger van Kuurne en oud-strijder Aimé Acton (100) uit Laken is opnieuw van de partij om zijn vrienden die sneuvelden tijdens de Leieslag te eren.

Op donderdag 24 mei wordt voor de 72ste keer de Leieslag herdacht. Tijdens de gevechten in Kuurne werden talrijke burgers gedood en gaven 147 liniesoldaten hun leven voor de verdediging van ons vaderland, Kuurne, zijn bevolking en de vrede. Ook Aimé Acton uit Laken tekende opnieuw present. Hij is dit jaar 100 jaar geworden en meteen is hij ook de laatste getuige die samen met de twaalfde linie meevocht op 24 mei 1940. “Ik heb nog geen enkele herdenking overgeslagen”, vertelt Aimé.

Gesneuvelde kameraden

Ik vind het enorm belangrijk om elk jaar opnieuw in Kuurne mijn gesneuvelde kameraden te eren. Zelf maakte ik deel uit van het ‘Régiment Cycliste Frontière’ uit Verviers. Nadat ik samen met mijn makkers op 10 mei het bevel had gekregen om ten strijde te trekken, kwam ik eerst in de provincie Luik terecht. Van daaruit ging het met de fiets richting West-Vlaanderen. Een tocht die niet zonder gevaar was gezien we geregeld onder vuur lagen.”

De 100-jarige oud-strijder Aimé Acton miste nog geen enkele herdenking van de Leieslag.
De 100-jarige oud-strijder Aimé Acton miste nog geen enkele herdenking van de Leieslag.© BRU

“Ik heb heel wat van mijn makkers verloren bij de gevechten in Kuurne, onder hen ook twee van mijn beste vrienden. Daarna besloten we richting Hulste te trekken. Een verlaten huis werd daar uiteindelijk onze beschutting en uitkijkpost in afwachting van de komst van het 12de en 13de linieregiment die ons kwam aflossen.”

Ondanks het feit dat het al 78 jaar geleden is dat de Leieslag plaatsvond, blijft het ook nu nog voor Aimé een emotioneel gebeuren om de jaarlijkse Leieslagherdenking bij te wonen. Naast de herdenking wordt ook op het einde van de ceremonie hulde gebracht op het Marktplein aan de 100-jarige Aimé Acton. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier