Kortrijk vroeger en nu: de Vaartstraat

Uitzonderlijk is het zeker, maar in de Vaartstraat is nog vroeg 18e-eeuwse architectuur bewaard gebleven. Bovenaan hoe het decennia geleden was, onderaan anno 2018. © Beeldbank Kortrijk
Redactie KW

De Vaartstraat was oorspronkelijk de weg die vanuit Kortrijk via de Gentpoort, naar de Gentsesteenweg leidde. Toen de huidige Gentsestraat aangelegd werd kreeg de straat de naam Rue du Canal. In de volksmond bleef die naam tot na de Tweede Wereldoorlog hangen.

De Vaartstraat loopt van aan het Plein naar de Groeningekaai. Oorspronkelijk droeg ze de naam Gentstraat. Op de hoek van de Vaartstraat en de Gentsesteenweg stond de Gentpoort. Die werd gesloopt in 1860. In 1866 werd de straat omgedoopt tot Rue du Canal en een jaar later kwam er een verlenging naar oosten. In 1869-70 werd het gedeelte tot aan de Veldstraat aangelegd en in 1872 het deel tussen de Veldstraat en de Stasegemsestraat. In het oudste deel van de Vaartstraat is nog vroeg 18e-eeuwse architectuur bewaard, voornamelijk bepaald door lijstgevels van arbeiders- en burgerhuizen. Dit is heel uitzonderlijk in Kortrijk.

Kortrijk vroeger en nu: de Vaartstraat
© JVGK

De straat laat zich kenmerken door enkele typische kroegen en cafés. Zo was er het café ‘In den Tapper’ bij Pierre Tant aan nummer 10 (het huidige nummer 8). Het was een woning uit circa 1700 in dezelfde stijl als de huizen 12 en 14 ernaast. Dit huisje werd enkele jaren later gesloopt. De huisjes van het nummer 12 en 14 werden samengevoegd en volledig gerenoveerd. Ze bestaan nog steeds.

Op het nummer 14 werd in oktober 2001 het kaas- en wijnhuis Cyrano de Bergerac opengesteld. Beide woningen zijn beschermd als monument. Het stadsbestuur verleende in januari 2018 een bouwvergunning om het geheel weer op te splitsen in twee aparte woningen met woonfunctie. De Vaartstraat werd in de volksmond ook Kanaalstraat genoemd.