Kortrijk vroeger en nu: de Sinksenfeesten

In 1976 liepen de snelle varkentjes door de straten van Kortrijk in de varkenskoers. (Foto Beeldbank Kortrijk)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Sinds 1975 zijn de Sinksendagen geëvolueerd van een eerder bescheiden weekend naar vandaag de dag een topgebeuren met vorig jaar 230.000 bezoekers.

De Sinksenfeesten anno 1975 waren een organisatie van het Comité voor Initiatief op aangeven van toenmalig schepen Anton Sansen. Het comité bestond onder meer uit Emmanuël baron de Béthune, Fries Bijttebier en schepen Felix Decabooter. In 1976 organiseerden zij als Het Stedelijk Feestcomité van Kortrijk ‘De Kortrijkse Sinksendagen’, een bescheiden weekend met volkse dingen zoals straattheater, muziekkorpsen, een stoet en zelfs een zakkenloop en varkenskoers. Toen al was er ook een rommelmarkt met oude ambachten zoals vlasbewerking, smeden en manden- en meubelmakers. Verantwoordelijke Jozef Bouckaert slaagde er jaren na elkaar in om duizenden bezoekers te lokken.

Het volkse karakter van de Sinksenfeesten is altijd gebleven, iedereen vind er wel iets naar zijn of haar smaak.
Het volkse karakter van de Sinksenfeesten is altijd gebleven, iedereen vind er wel iets naar zijn of haar smaak.© BELGA

Begin de jaren 80 werden de Sinksenfeesten groter en de rommelmarkt werd een constante met een parcours van 3 kilometer. Later werd het Feestcomité omgedoopt in Feest in Kortrijk vzw, kortweg FIK. Dries Vandenberghe was de trekker. De vzw zocht een nieuwe invulling waarbij een originele mix tussen professionele en amateurkunstenaars, generaties en culturen, grote pleinen en verrassende locaties de toon zetten. Het verkeersvrije centrum en de rommelmarkten bleven behouden.

In 2008 kwam de ommekeer met een testcase onder de noemer Sinksen08. Daardoor kreeg het weekend in 2009 een facelift. Met een internationale en diverse programmering voor alle leeftijden, ingeplant op juiste wijze op straten en pleinen in het centrum van de stad, werd met Sinksen09 een eerste grote stap gezet in de richting van een vierdaags stadsfestival.