Kortrijk vroeger en nu: de Oranjerie

De Oranjerie in de tuin van het Broelmuseum werd gebouwd als serre. © Beeldbank Kortrijk
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Oranjerie in de tuin van het voormalig Broelmuseum is waarschijnlijk een van de meest verborgen pareltjes van Kortrijk. Het oude serregebouw doet vandaag dienst als aangename vergaderlocatie, in de schaduw van de iconische Broeltorens.

De Oranjerie bevindt zich achterin de tuin van het voormalig Broelmuseum. Het gebouw was oorspronkelijk een serre en werd opgetrokken aan het eind van de18de eeuw, begin 19de eeuw. In de torentjes bevindt zich een wenteltrap. Na een grondige restauratie en herinrichting in 2001 gebruikte het museum deze tuinserre als cafetaria en vergaderlokaal. Het interieur is gezellig en sfeervol ingericht met origineel meubilair van Houtwerken De Coene. Naast een complete bar, beschikt de Oranjerie ook over een volledige keukeninrichting en zijn er voldoende sanitaire voorzieningen. Dit zaaltje biedt zitplaatsen voor ongeveer 40 personen, de maximale capaciteit is 60 personen. Het was dan ook de ideale plaats voor de workshops die het museum organiseerde.

De Oranjerie anno 2017.
De Oranjerie anno 2017.© JVGK

Het Broelmuseum huisde in een classicistisch herenhuis van 1777, gebouwd in opdracht van Jan de Brabandere. In 1955 werd het pand door de stad aangekocht en ingericht als Museum voor Schone Kunsten Kortrijk. Het museum ontstond door het samenbrengen van het Museum voor Schone Kunsten en het Museum voor Oudheidkunde en Sierkunst. Het statige pand ligt aan de Broelkaai 6, vlak bij de historische Broeltorens, waaraan het museum logischerwijze haar naam ontleende. Eind 2014 sloot het Broelmuseum de deuren. Het gebouw krijgt een herbestemming als platform voor beeldende kunsten, onder de noemer ‘Broelkaai 6’.