Kortrijk vroeger en nu: de Menenpoort

© Beeldbank Kortrijk
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Menenpoort werd in 1641 de Bissegempoort genoemd en in 1827 de Willemspoort. Het meest opvallende kenmerk van het kruispunt werd in 1959 gebouwd: een opslagtank die al snel de naam Gasbol kreeg.

De Menenpoort ligt op het kruispunt tussen de Noordstraat met de Kortrijksestraat en de Meensesteenweg met de Brugsestraat. De naam Menenpoort bestaat enkel in de volksmond, het is geen officiële naam. De Meensesteenweg heette oorspronkelijk de Bissegemstraat, in 1328 ‘In vico de Bisseghem’ en vanaf 1795 ‘Rue de Menin’.

Op het einde van de Meensestraat lag de Bissegemsepoort, voor het eerst aangeduid in 1641. De poort werd begin 19de eeuw gesloopt. In 1827 werd de ‘Willemspoort’ opgericht, die werd dan weer afgebroken tussen 1860 en 1874. De bolvormige gascontainer is gebouwd in 1959. Daarnaast stond er in 1894 ook een cilindervormige container.

Van de hoge gebouwen blijft niet veel meer over in 2018.
Van de hoge gebouwen blijft niet veel meer over in 2018.© JVGK

Eind de jaren zestig werd het stadsgas vervangen door aardgas en werden de gastanks bijgevolg nutteloos. Met de sloop in 1986 verdwenen de beide gascontainers uit het Kortrijks stadsbeeld. De latere activiteiten van Eandis werden geleidelijk afgebouwd en in 2015 stopgezet. Na sanering en herschikking van de technische installaties werd op deze site een nieuwe woonomgeving ontwikkeld. Op de foto zie je een agent die er in juni 1974 het drukke verkeer regelt.

Op de achtergrond zie je de toren van de Sint-Elooiskerk, de voormalige toren van het Sint-Amandscollege en vooraan de toen erg moderne opslagtank. Het gas werd er tot tien atmosferen samengedrukt. Vooraan zie je het tankstation van Fina. (PVH)