Kortrijk vroeger en nu: De Leieboorden

Overstroming versus de verlaagde Leieboorden anno 2018. © Foto Beeldbank Kortrijk
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Met de opening op zaterdag 24 maart zijn de verlaagde Leieboorden aan de Broelkaai en Verzetskaai een feit. Dit wordt dan ook de nieuwe place to be in stad. Anno 1894 – 1895 was de grote overstroming ook een feit. Toen stonden alle straten langs de Leie blank, zeker in 1885.

In 2005 werd door de Franse landschapsarchitect Michel Desvigne, in samenwerking met de studiebureaus JPLX en Arcadis, een globaal concept voor de heraanleg van de kades van de Oude Leie-arm uitgewerkt. Het belangrijkste uitgangspunt bij de herinrichting is het verbeteren van het contact met het water. Daarom wordt voorgesteld om de kaaimuren te verlagen – naar voorbeeld van de Graslei in Gent – en het niveau van het plein geleidelijk tot een halve meter boven het water te doen dalen. Dit is mogelijk geworden door de verbredingswerken aan de Leie, waardoor het overstromingsgevaar in de binnenstad is geweken.

Kortrijk vroeger en nu: De Leieboorden
© JVGK

In ondermeer 1884, 1885, 1925, 1942, 1947 en 1966 was het iets anders. Toen stonden alle straten langs de Leie blank, zeker in 1885. Zo ook de huidige Verzetskaai en de Broelkaai, waar toen nog het beeld van Johannes Nepomucenus stond. Het werd er geplaatst in 1882 en verhuisde in 1913 naar de Broelbrug. Nepomucenes is de patroonheilige van de drenkelingen, priesters en biechtvaders, van de bruggen, de schippers, (waterrad)molenaars en alle beroepen die met riviervaart te maken hebben. In het midden van de foto uit 1885 zie je de mechanische bloemmolens van Devos en Vande Venne in de Kapucijnenstraat. Naast de boot zie je een graanzuiger. In 1975 werd op de site van de bloemmolens de Pentascoop gebouwd.