Kortrijk vroeger en nu: de Langemeersstraat

© Beeldbank Kortrijk/Marcel Anckaert
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Langemeersstraat loopt van de Veemarkt tot de Voorstraat aan Het Plein. De oudste overgebleven bebouwing gaat terug tot de tweede helft van de 19de eeuw. Vandaag wordt de straat gekenmerkt door rust- en verzorgingscentra.

De straat heeft een recht tracé met aan de ene kant onder meer het huis waar Dr. J. Doutreligne woonde. In 1907 vestigde de basisschool Sint-Jozefinstituut van de Broeders van de Christelijke Scholen zich er. Het gebouw wed uitgebreid met een achterbouw en een speelplein, nog altijd een landmark in de straat. Verder bestaat die ene kant van de straat uit bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw. Zo is aan nummer 23 de gevel te zien van de voormalige herberg, het zogenaamde ‘In ‘t Breydels Huis’.

In 1839 werd op de hoek van de Langemeersstraat en de Voorstraat het bejaardentehuis Sint-Jozef ingewijd. Sint-Jozef kreeg in de volksmond de naam het ‘Kadulkot’ omdat de voeding er meestal bestond uit stamppot. Het gebouw werd in 1968 gesloopt voor de aanleg van de Romeinselaan. Tijdens die werken werden bij opgravingen 25 Gallo-Romeinse graven blootgelegd. De Romeinselaan werd in 1977 opengesteld.

De Langemeersstraat vandaag.
De Langemeersstraat vandaag.© JVGK

Aan de andere kant van de Langemeersstraat staat er nu vooral nieuwbouw. Een van de eerste gebouwen was vzw de Korbeel, de kinder- en jeugdpsychiatrische afdeling van Heilige Familie. Die diensten verhuisden naar de nabijgelegen Groeningelaan. De nieuwe gebouwen in de straat omvatten nu onder meer het serviceflatgebouw Ten Olme, vlak naast Wijkcentrum de Zonnewijzer. Iets verderop vind je serviceflatgebouwen Guido Gezelle I en II.